Len titul a vzdelanie na získanie práce nestačia

"Každého zamestnávateľa zaujíma praktická skúsenosť uchádzača o prácu a priamy prínos pre firmu. Titul MBA môže z tohto pohľadu byť povestným jazýčkom na váhach pri voľbe medzi dvoma rovnakými kandidátmi," hovorí Pavol Tóth, konzultant poradenskej spoločnosti Amrop Hever Slovakia.

07.10.2009 14:26
Manažér, profesia, telefón, mobil, zamestnanie Foto:
Ilustračné foto
debata

Ako často sa vyskytne na trhu práce človek s MBA, ktorý hľadá prácu?

Absolventov s titulom MBA síce pribúda, táto skratka za menom dnes nie je zriedkavosťou, nie je ich však toľko, aby tvorili výraznú skupinu a už vôbec nie v rámci uchádzačov o zamestnanie. Aj človek s titulom MBA môže spraviť chybu, ktorá ho bude stáť pracovné miesto, alebo sa vinou určitých okolností ocitne voľný na trhu práce.

V ktorých odboroch ich je najviac, kde majú najväčšiu šancu uplatniť sa?

Nedá sa jednoznačne určiť odbor, v ktorom ich je najviac. Titul MBA slúži predovšetkým ako ďalšie vyššie vzdelanie pre manažérov, pričom sektorová príslušnosť nie je podstatná. Vrcholový manažér v automobilovom závode, banke, nemocnici, škole či na obecnom úrade by mal mať rovnaký základ manažérskych a vodcovských schopností a zručností a prípadné odlišnosti by malo určovať len odvetvie, v ktorom pôsobí. Keďže však ide o finančne náročné štúdium, je logické, že viac ľudí s titulom MBA možno nájsť v silnejších a úspešnejších odvetviach.

Ktorí zamestnávatelia uprednostňujú uchádzačov o prácu s týmto titulom?

Hoci oficiálne sa tento typ vzdelávania považuje za prehĺbenie kvalifikácie v rámci celoživotného vzdelávania, zamestnávatelia ho hodnotia pozitívne. Najmä veľké spoločnosti so zahraničnou účasťou na vyššie manažérske pozície vyhľadávajú držiteľov titulu MBA a vedia ich aj primerane oceniť. Len titul a vzdelanie však nestačia. Pri profesionálnom výbere sa zvažuje celý komplex požiadaviek. Navyše v súčasnom krízovom období sa najmä pri vysokých manažérskych postoch veľmi výrazne zmenili priority.

Rozlišujú firmy, o aké MBA ide? Z ktorej školy je, či ho uchádzač o prácu získal doma, alebo v zahraničí?

Mali by. Aj v školstve viac či menej platí trhový princíp a niektoré vzdelávacie inštitúcie sú hodnotené lepšie a niektoré horšie. Je známe, že variabilita v úrovni kvality jednotlivých vzdelávacích programov je pomerne výrazná. Okrem toho na rôznych webových stránkach možno nájsť veľa ponúk na kúpu titulu MBA bez toho, aby sa štúdium vôbec zrealizovalo. Preto je potrebné v rámci komplexného overovania zázemia uchádzača o danú pracovnú pozíciu overiť aj pôvod deklarovaného titulu. Aj táto informácia môže doplniť celkový obraz o kandidátovi.

Štúdium MBA nie je lacné, záujemca o prácu si zrejme bude chcieť vynaložené náklady premietnuť do platu. O koľko vyššie platy žiadajú ľudia s titulom MBA?

Každého zamestnávateľa, ktorý zvažuje prijatie toho či onoho kandidáta, pri vyšších pozíciách primárne zaujíma jeho praktická skúsenosť a priamy prínos pre firmu. Titul MBA môže z tohto pohľadu byť povestným jazýčkom na váhach pri voľbe medzi dvoma rovnakými kandidátmi. Ľudia s titulom MBA sa však určite cielene nepreplácajú. Okrem toho na Slovensku často vzhľadom na vysokú finančnú náročnosť na financovaní programov MBA čiastočne alebo celkovo participujú zamestnávatelia, ktorí majú eminentný záujem, aby dotyčný manažér rástol a posúval sa ďalej aj inak ako len praxou. Vtedy je to skôr v rovine bonusu a vyjadrenia spokojnosti s jeho prácou. Navyše sa tým výrazne prehĺbi jeho motivácia pracovať pre danú spoločnosť aj v budúcnosti.

debata chyba