Atraktívne povolania? Ideály ustupujú realite

Ktoré povolania sú pre Slovákov najatraktívnejšie? Rozhoduje o tom plat, spoločenská prestíž alebo možnosť kariérneho rastu? Prieskumy odborníkov a skúsenosti z pracovného trhu dokazujú, že sa predstavy o ideálnej práci s pribúdajúcim vekom menia.

23.12.2012 15:00
živnostník, živnosť, zamestnanec, práca Foto:
Ilustračné foto
debata (23)

Zatiaľ čo mladí ľudia snívajú o povolaní informatikov, vedcov, lekárov či o pôsobení v marketingu, pre tých, čo sa ocitnú na úrade práce, je úspechom už aj miesto asistenta, sekretárky, predajcu či recepčnej. Mladícke sny ustupujú tvrdej realite.

Podľa prieskumu, ktorý robila spoločnosť GfK Slovakia, je pre mladých mužov vo veku 15 až 25 rokov najzaujímavejším povolaním informatik a programátor. Za nimi sa umiestnil vedec, manažér a pilot, 26 percent opýtaných považuje za atraktívnu aj prácu muzikanta, speváka či právnika. Pre desatinu respondentov je atraktívne tiež povolanie profesionálneho vojaka alebo policajta. Ich rovesníčky uprednostnili zamestnanie lekárky, herečky, pracovníčky v reklame a marketingu alebo prácu letušky.

Mladé ženy oveľa viac ako mužov láka i práca personalistky, veterinárky, lekárky, novinárky či sociálnej pracovníčky. Ich vrstovníci zase viac obdivujú prácu filmára alebo režiséra, moderátora, no aj pracovníka štátnej správy.

„Prieskum sme robili na vzorke dvesto respondentov. Aj keď to bolo pred troma rokmi, jeho výsledky by boli podobné i dnes,“ predpokladá Daniela Beráková zo spoločnosti GfK Slovakia. Nie je známe, že by sa atraktivitou povolaní odvtedy zaoberali aj nejaké iné agentúry.

Podľa sociologičky Moniky Čambálikovej mohlo mladých pri hodnotení povolaní ako informatik, programátor, manažér či právnik, ovplyvniť najmä to, že sú to dobre platené profesie, ktoré sú úspešné na pracovnom trhu a zároveň znamenajú spoločenskú prestíž.

„Je však možné, že atraktivita niektorých povolaní postupne opadne, keďže na trhu práce bude možno až priveľa manažérov alebo právnikov,“ hodnotí sociologička. Na Slovensku sa podľa nej navyše príliš preceňuje spoločenské postavenie.

„Vidno to na tom, koľko pozornosti sa tu venuje modelkám či takzvaným celebritám. Výrazne sa prejavuje kult mladosti a krásy,“ hovorí Čambáliková.

Z prieskumu atraktivity povolaní vyplýva, že pre mladých ľudí je dôležité najmä to, aby ich práca bavila, aby boli obklopení dobrými kolegami, ale aj to, aby mali dobrý plat a mohli robiť kariéru. Až trom štvrtinám z nich záleží aj na tom, aby mali dostatočné zamestnanecké výhody. To, či budú pracovať v odbore, ktorý vyštudovali, pre nich nie je až také dôležité. Toto kritérium zavážilo len asi pri polovici opýtaných. Ešte menší význam na rozhodovanie mala možnosť cestovania do cudziny alebo to, či by zamestnávateľom bola medzinárodná spoločnosť s dobrým menom. Tieto veci sú dôležité len pre zhruba polovicu mladých Slovákov.

Ako sa v priebehu dospievania menia záujmy, potvrdzujú výsledky detskej súťaže, ktorú nedávno zverejnil portál Profesia.sk. Do projektu sa zapojilo 915 detí vo veku šesť až 15 rokov z takmer 80 základných škôl z celého Slovenska. Chlapci si za najobľúbenejšie vybrali povolania ako policajt, futbalista, vodič, hasič, kuchár, automobilový pretekár, vojak, poľnohospodár, hokejista a kozmonaut. Dievčatá zase učiteľku, zverolekárku, kaderníčku, lekárku, módnu návrhárku, maliarku, kvetinárku, modelku, jazdkyňu na koni či baletku. Vyskytli sa však aj zamestnania ako politik, pirát, lovec koralov, kung-fu bojovník alebo staviteľ ekologických domov.

Podľa Čambálikovej taký rebríček atraktívnych povolaní zodpovedá detským predstavám, ale aj tomu, že mnohé profesie ešte nevedia pomenovať. Skôr ich poznajú z rozprávania dospelých a nevedia, čo taká práca prináša. Preto sa malým chlapcom páči robota policajta alebo hasiča. V detských mysliach sú to odvážni ľudia, ktorí ostatných chránia.

„Deti by sa im chceli podobať, byť užitočnými, keď vyrastú. Láka ich dobrodružstvo. Keď dospejú a zistia, ako to chodí, dávajú prednosť stabilným miestam. Pri vysokej nezamestnanosti mladých už ani nie je veľmi priestor na vyberanie. Mladí ľudia sú často radi, že si vôbec nájdu prácu,“ tvrdí sociologička.

Prednosť istote pred ideálmi dnes dáva mnoho mladých ľudí. „Vyštudovala som sociálnu prácu a snívala o tom, že budem pomáhať postihnutým deťom. Venovala som sa im už počas štúdia a skutočne ma to napĺňalo. Vydržala som však iba niekoľko rokov. Musela som platiť účty, splácať hypotéku, chcela som si založiť rodinu. Nezostávalo mi iné, iba odísť a zamestnať sa v bankovníctve, kde zarábam oveľa lepšie,“ priznáva tridsaťpäťročná Bratislavčanka, ktorá si neželala uviesť meno.

Na pracovnom trhu atraktivita povolania dostáva úplný iný rozmer. „Ovplyvňuje ju to, aké pozície sú na trhu k dispozícii. Najviac uchádzačov uvádza, že si hľadá prácu ako administratívny pracovník, referent, asistent, predavač, sekretárka a vodič,“ vysvetľuje Marcela Glevická zo spoločnosti Profesia. Najvyhľadávanejším povolaním pre stredoškolsky aj vysokoškolsky vzdelaných uchádzačov o prácu je administratívny pracovník. Ľudia s vysokoškolským diplomom sa však zaujímajú aj o prácu personalistov, učiteľov alebo marketingových pracovníkov.

Zamestnaniami, o ktoré bude podľa prognóz o pár rokov vo svete najväčší záujem, sú obchodní manažéri, IT špecialisti, prekladatelia, lekári, učitelia a odborníci v nanotechnológii. Či to tak bude i na Slovensku, kde lekári ani učitelia nemajú primerané platy a spoločenské postavenie, je však otázne.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba