Na zlučovanie doplatili odborné školy

Tradícia remesla bola na 40 rokov v čase socializmu prerušená. Veľké štátne podniky mali vlastné učňovské strediská.

19.04.2010 16:05
Remeselník, živnosť, stavba Foto:
Ilustračné foto
debata

„To bolo vzdelávanie skôr pre priemyselnú veľkovýrobu,“ podotkla Viola Kromerová, generálna sekretárka Slovenského živnostenského zväzu. Týchto učilíšť sa neskôr štát zbavoval a posunul ich pod správu vyšších územných celkov. „Nastala tzv. "racionalizácia SOU“, začali sa likvidovať celé školy, spájali sa s vynikajúcimi priemyslovkami. Tak sa zrušili dobré učilištia a zlikvidovali priemyslovky, ktoré sa tým dostali na nižšiu úroveň," dodala generálna sekretárka.

Boom gymnázií a obchodných akadémií spôsobil, že záujem o odborné školy postupne klesal. Od 90. rokov sa počet gymnázií zdvojnásobil. Dnes na nich podľa údajov Ústavu informácií a prognóz školstva študuje okolo stotisíc žiakov.

Odbor ekonomika a služby na obchodných akadémiách s maturitou študuje v súčasnosti okolo 86–tisíc žiakov. Počet žiakov stredných odborných škôl od roku 1995 klesol z 260–tisíc na asi 196–tisíc. Na odborných školách je 66,3 percenta žiakov, zvyšok na gymnáziách. V 70. rokoch podiel žiakov na odborných školách dosahoval 80 percent.

debata chyba