Rozvíjate svoj potenciál, aby ste udržali krok s dobou?

Žijeme vo svete, kde sa digitálna transformácia, globalizácia a meniaca sa pracovná dynamika stávajú dennou realitou. Či už ide o zvládanie nových technológií vo vašom súčasnom zamestnaní, túžbe po kariérnom raste, či zmene práce, vo všetkých týchto aspektoch zohráva rozvoj a vzdelávanie dôležitú úlohu.

02.05.2024 07:43
počítač, laptop, digitálne vzdelávanie Foto:
Ilustračné foto
debata

Prispôsobte vzdelanie vášmu harmonogramu

Nastavenie si pravidelného času pre vzdelávanie môže byť kľúčové pre jeho úspech. Nie je potrebné rezervovať celý deň; stačí si naplánovať pravidelných 30 minút v kalendári. Buďte strategickí a vyhľadajte pokojné obdobie počas dňa, kedy sa môžete plne venovať novým informáciám. To môže byť ráno pred začiatkom pracovného dňa alebo počas krátkej prestávky pri obede.

Naučte sa odbočiť

Ako zapojiť kreativitu do bežného dňa? Zvoľte napríklad metódu „10–3–2“. Každý deň strávte 10 minút nápaditým premýšľaním, 3 minúty samostatným zápisom myšlienok a 2 minúty revíziou svojich nápadov. Táto prax môže oživiť váš prístup ku kreatívnym riešeniam vo svojej práci.

Kreativita nie je len o nevšedných myšlienkach, ale o schopnosti prispôsobiť sa meniacim sa potrebám zamestnancov. Kombinujte kreatívne myslenie s empatiou a chápaním aktuálnych trendov na trhu práce. Krásnym príkladom nám môžu byť AI nástroje ako napríklad Google Bard, či Chat GPT. Využite vašu kreativitu pri tvorbe správnych „promptov“ alebo požiadaviek a skúste AI pustiť do vašej bežnej agendy. "Rozhodne sa nemusíme báť vpustiť AI do našej každodennej rutiny. Nenahradí nás, ale môže dokonale nahradiť asistenta, ktorý nám pomôže zvládnuť našu prácu jednoduchšie. Vďaka umelej inteligencii si môžeme zjednodušiť svoj život a zefektívniť bežný pracovný deň.“ povedala vedúca úseku Ľudských zdrojov Juliana Blichárová zo spoločnosti Východoslovenská energetika Holding a.s.

Ako všetko nové, chce to čas a trochu cviku, ale výsledok vás milo prekvapí. Štúdia vykonaná Gartnerom ukazuje, že implementácia AI vo výberových procesoch môže výrazne znížiť dobu potrebnú na nájdenie a vybranie vhodných kandidátov až o 50 %. Svetoví hráči aktívne využívajú nástroje ako Google Bard, aby efektívne mapovali názvy pozícií a ich zhodu so zručnosťami uchádzačov.

Učenie z praxe: Zdieľanie a kurzy pre profesionálov naprieč odbormi

Financie nie sú bezodné a rozvoj je nutný. Preto pre vás máme tipy, ako sa vzdelávať zadarmo, a to priamo od profesionálov z odboru. Networking, zdieľanie skúseností a budovanie silnej profesionálnej siete je teraz dôležitejšie ako inokedy. Udržujte a rozširujte svoju profesionálnu sieť o expertov z vášho odboru prostredníctvom sociálnych médií ako je LinkedIn. Okrem inšpirácie v podobe príspevkov používateľov nájdete na sociálnej sieti LinkedIn aj online školenia a kurzy. Príkladom môžu byť bezplatné webináre vedené expertkou v nábore Barborou Smejtek Školaudy, ktorá spolu s hosťami z radov odborníkov v danej problematike zdieľa konkrétne tipy pre modernizáciu a inovácie v HR. Pod taktovou Milana Mahovského a Siete pracovných portálov dream.jobs tak vzniká odborný, praktický a veľmi efektívny cyklus webinárov, ktorý je užívateľom dostupný aj spätne.

Nezabúdajme tiež na interné znalosti v organizácii. Vytvorte krátku prednášku na tému, ktorú chcete prehĺbiť, a zdieľajte ju s tímom. Týmto spôsobom integrujete teóriu s praxou, čo vytvára synergiu medzi získavaním znalostí a praktickými zručnosťami. Mentoring a praktická skúsenosť na pracovisku môžu byť vnímané ako harmonické struny, ktoré keď sú správne zladené, vytvárajú symfóniu moderných profesionálov.

Nezabúdajte, že vzdelávanie nemusí mať len podobu prednášky a kurzov. Pamätajte tiež na staré dobré stretnutie pri kávovare v kuchynke. Zdieľanie radostí i strastí všedných dní môže nielen posilniť medziľudské vzťahy, ale tiež zvýšiť produktivitu tímu. Nemusíte zúfať, ak pracujete vzdialene. Takáto dobre naplánovaná „online káva“ poskytne rovnakú službu.

Holistický prístup: Zmena vzdelávaním a skúsenosťami

Jedno je študovať, druhé je byť v hre. Holistický prístup nie je len o získaní diplomu z kurzu, ale o skĺbení teórie s praxou. Môžete využiť moderné nástroje, ako je Adobe Captivate alebo Articulate Storyline, na tvorbu e-learningových kurzov a školení. Použitie týchto nástrojov môže priniesť niekoľko výhod ako je interaktivita, sledovanie pokroku účastníkov, rýchla aktualizácia obsahu, alebo tiež zníženie nákladov spojené s tradičnými metódami výučby a umožniť tak efektívnejšie využitie času.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #práca #umelá inteligencia #Práca a kariéra