Strata práce pred dôchodkom? Štatistiky sú nemilosrdné, ľudia končia na úrade práce, nezamestnanosť ale nie je jediná možnosť

Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) zaznamenala skracovanie pracovného pomeru priemerne o deväť mesiacov. Prepúšťanie je problémom najmä pre starších.

10.03.2024 06:00
Pracujúci dôchodca Foto:
Ilustračná foto.
debata

Digitalizácia a nové technológie v kombinácii so starnutím populácie menia trh práce. Pracovné miesta strácajú svoju tradičnú stabilitu, dĺžka zotrvania na jednom pracovnom mieste sa skracuje. Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) zaznamenala skracovanie pracovného pomeru v ostatných rokoch priemerne o deväť mesiacov vo všetkých vekových kategóriách. Prepúšťanie je problémom najmä pre starších.

Problémom je vek

Prechod pracovníkov vo vyššom veku na nové pracovné miesto nie je taký plynulý ako v prípade mladších generácií. Aj keď si starší zamestnanci nájdu prácu, podľa OECD zvyčajne čelia výraznému zníženiu mzdy. V mnohých firmách pretrvávajú vekové predsudky aj napriek chýbajúcej pracovnej sile. Vysokú mieru pociťovaného ageizmu na slovenskom trhu práce potvrdili aj výsledky nedávneho Eurobarometra o diskriminácii. Polovica opýtaných Slovákov považuje vek za znevýhodňujúci faktor pri uchádzaní o zamestnanie.

Namiesto nástupu do novej práce starší pracovníci často končia ako nezamestnaní. Nezriedka pred dosiahnutím dôchodkového veku opúšťajú pracovný trh ako poberatelia invalidného dôchodku. Časť z nich si na preklenutie obdobia do dovŕšenia dôchodkového veku zakladá živnosť alebo inú formu podnikania.

Vlastný biznis

Rozbiehanie vlastného biznisu z dôvodu, že si človek nevie nájsť prácu, je medzi staršími začínajúcimi podnikateľmi veľmi častý, na Slovensku zvlášť. Až 54 percent začínajúcich podnikateľov vo veku 50 až 64 rokov zo Slovenska pre Globálny prieskum podnikania uviedlo, že to bol hlavný motív rozbehu podnikania. Len Lotyšsko malo z krajín Európskej únie vyšší podiel starších podnikateľov, ktorí vlastný biznis rozbehli z nutnosti. V priemere za Európsku úniu to bolo 27 percent.

Hoci novozaložené podniky starších podnikateľov nemajú dlhú životnosť a pravdepodobne ani zásadný hospodársky vplyv, prinášajú iné výhody. Ako uvádza OECD, ich vlastníkom pomáhajú udržiavať sociálne aktivity a generovať dodatočný príjem. Tým odbremeňujú štát. Samostatná zárobková činnosť starších je dôležitým mechanizmom prechodu do dôchodku pre práceschopnú populáciu v preddôchodkovom veku, ktorí si nemôžu nájsť prácu.

debata chyba
Viac na túto tému: #nezamestnanosť #nezamestnaní #trh práce