Náborové trendy 2024: Čo musia kandidáti vedieť

Ste na prahu novej kariéry alebo hľadáte zmenu v roku 2024? Dnešný pracovný trh je dynamický a plný nových príležitostí aj výziev. Aby ste boli úspešní, je dôležité porozumieť súčasným náborovým trendom.

14.02.2024 00:00
pracovny pohovor praca Foto:
debata

1. Digitálne prvky v nábore

Digitalizácia náborových procesov je nezvratný trend. Najčastejšie využívané nástroje sú Google Meet, Teams, alebo napríklad Zoom. Pripravte sa na video pohovory tým, že si nastavíte profesionálne prostredie bez rušivých prvkov a vyskúšate technické vybavenie vopred. Nebojte sa požiadať rodinu alebo priateľa, aby s vami vykonal skúšobný video hovor, aby ste si overili zvuk a obraz.

Zamerajte sa na uhol vašej kamery! Pohľad do nosných dierok a 3 brady vám na profesionalite a dôstojnosti nepridajú.

Okrem technických aspektov výberových konaní sa zamerajte aj na testovanie a prácu s umelou inteligenciou. Hľadajte možnosti, kde vám môže byť nápomocná a skúste ju zakomponovať do vašej bežnej agendy.

2. Záujem o “mäkké zručnosti"

Čo sú to tie mäkké zručnosti? Sú to neformálne schopnosti, ktoré vám pomáhajú nielen pri samotnom pracovnom výkone, ale najmä pri spolupráci a interakcii s kolegami na pracovisku. Medzi najvýznamnejšie patria komunikačné zručnosti, tímová spolupráca, prístup k riešeniam problémov a do popredia môžeme zaradiť aj prácu s časom, flexibilitu a emocionálnu inteligenciu.

Pred pohovorom sa skúste zamyslieť a identifikujte vaše mäkké zručnosti. Pri samotnom pohovore ich potom prepojte konkrétnymi príkladmi z vašej praxe. Napríklad, keď hovoríte o tímovej práci, spomeňte špecifický projekt, kde ste efektívne spolupracovali s ostatnými a dosiahli úspešný výsledok. Nebojte sa pridať aj mená, fakty, dáta a čísla.

3. Firemná kultúra a hodnoty

Ľudskosť a hodnoty spoločnosti nás vedome aj nevedome ovplyvňujú na dennej báze. Pred pohovorom si preto urobte prieskum o firemnej kultúre a hodnotách. Napríklad navštívte webové stránky firmy, ich sociálne siete a prečítajte si recenzie od zamestnancov.

4. Flexibilita a Work-Life balance

Počas pohovoru sa nebojte pýtať na politiku firmy ohľadom flexibility. Pozor na formuláciu tejto otázky, pri jej nevhodnom použití, či zlej intonácii sa vydávate na tenký ľad. Môžete sa napríklad opýtať, ako firma pristupuje k práci z domu alebo aké sú možnosti ohľadom flexibilného pracovného času. Rozhodne sa vyvarujte frázy ako: „V utorok zásadne nepracujem“, „Pracujem zásadne v pyžame z domova“ alebo „Doobeda ma v práci nikto neuvidí a nehodlám o tom diskutovať“.

Tiež sa zamyslite nad náplňou práce a možnosťou práce na diaľku. Sú povolania, ako napríklad pokladníčka v supermarkete, či vodič/ka električky, kde home office jednoducho nie je možný.

5. Udržateľnosť a sociálna zodpovednosť

Čím ďalej častejšie sa v nábore stretávame so záujmom kandidátov o environmentálnu a sociálnu zodpovednosť spoločnosti. V minulosti sme túto tému brali ako „vrtoch“ rozmaznaných mestských manažérov, teraz je to ale jasný trend naprieč svetom. Ak chcete ísť naozaj s dobou, môžete aj tento trend zahrnúť do svojich príprav na pohovor. Dobrým sluhom pri hľadaní informácií v oblasti udržateľnosti vám budú sociálne siete, webové stránky, alebo tlačové správy spoločnosti.

6. Personalizovaný prístup

Príklady a konkrétne ukážky sú pre úspešný pohovor zásadné. Pripravte si príklady, ktoré sa týkajú nielen vašich mäkkých, ale aj praktických zručností, ktoré ukazujú vaše unikátne schopnosti a skúsenosti. Napríklad, ak ste expert v určitej oblasti, pripravte si príbeh, ktorý ilustruje, ako ste tieto zručnosti využili v praxi.

7. Kontinuálne učenie a rozvoj

Sebaozvoj a vnímanie vlastnej hodnoty silne rezonujú aktuálnym trhom práce. Nemusíte sa hneď hlásiť na hodinu koučingu, ale zvážte napríklad jazykový kurz, dokončenie vysokej školy, alebo zvýšenie vašej kvalifikácie. To všetko nezabudnite spomenúť nielen v CV, ale aj pri pohovore.

8. Networking a sociálne siete

Sociálne siete už dávno nie sú len voľnočasovou aktivitou. Uistite sa, že váš LinkedIn profil a ďalšie sociálne siete prezentujú vaše zručnosti a skúsenosti. Myslite aj na digitálnu stopu, ktorú za sebou zanechávate. Majte na pamäti, sociálne siete sú verejné a personalisti často vyhľadávajú mená finalistov aj naprieč internetom. Oddeľujte prácu a súkromie a pokiaľ máte na vašich profiloch na LinkedIn, Facebook, či Instagramovom kontroverzný obsah v podobe radikálnych politických názorov, verejnej podpory návykových látok, či chúlostivejší obsah spojený napríklad s nahotou, odporúčame si profil “uzamknúť pre verejnosť” a nechať obsah len určenej skupine priateľov.

Sila sociálnych sietí je v zdieľaní a networkingu. Môžete napríklad aktualizovať svoj profil s nedávnymi projektmi alebo napísať príspevky o relevantných témach vo vašom odbore. Než sa však vydáte do vôd sociálnych sietí, uistite sa, že máte trefne popísané pracovné pozície a skúsenosti, profesionálne vyzerajúce fotografiu a správne uvedené kontakty. Takéto profily sú potom nielen dôveryhodné, ale tiež sa častejšie stretávajú s nečakanými pracovnými ponukami.

Rok 2024 prináša množstvo nových príležitostí aj výziev. Dôležité je byť pripravený na dynamický pracovný trh, prispôsobiť sa novým trendom a využiť ich vo svoj prospech. S týmito znalosťami a pripravenosťou na zmeny môžete zvýšiť svoje šance na úspech a nájsť prácu, ktorá vám bude vyhovovať. Buďte otvorení novým príležitostiam a nebojte sa prezentovať svoje jedinečné schopnosti a hodnoty. Verte vo svoj potenciál a choďte si za svojim snom! Začať môžete na našom pracovnom portáli praca.pravda.sk.

debata chyba
Viac na túto tému: #práca #hľadanie práce #Práca a kariéra #práca snov #dreamjobs