Aká je budúcnosť práce s umelou inteligenciou?

Vitajte v ére, kde automatizácia a umelá inteligencia (AI) menia podobu tradičných pracovných miest. Táto premena prináša mnoho výziev, ale aj príležitostí, najmä na Slovensku, kde sa trh práce rýchlo vyvíja. Pozrime sa, ako sa menia požiadavky na zručnosti a ako sa s týmito zmenami vyrovnať.

26.03.2024 00:00
digitálne technológie, umelá inteligencia, AI,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Zmeny v pracovných miestach a vznik nových úloh

V budúcnosti sa budeme čoraz viac stretávať s novými pracovnými miestami, ktoré zodpovedajú požiadavkám moderného trhu. Podľa správy „Future of Jobs 2023“ od Svetového ekonomického fóra sa očakáva, že umelá inteligencia (AI) bude mať významný vplyv na pracovné miesta. Takmer 75 % opýtaných spoločností plánuje prijať AI, čo má viesť k vysokému počtu zmien v pracovných pozíciách – 50 % organizácií očakáva, že AI vytvorí pracovné miesta, zatiaľ čo 25 % predpokladá stratu pracovných miest.

Podľa Romana Cabálka, Country Managera v Dell Technologies „Umelá inteligencia nahrádza tisíce úloh v IT, čo zmenilo motiváciu kandidátov aj zamestnancov. Pre niekoho je to odstrašujúce pre iného stimul k rastu.“
Predpokladá sa, že špecialisti v oblasti AI a strojového učenia budú patriť medzi najrýchlejšie rastúce profesie a prekvapením nebude ani vytvorenie nových pracovných miest v oblastiach, ako sú analýza dát, šifrovanie či kybernetická bezpečnosť.
Naopak pokles sa očakáva v administratívnych úlohách, u bankových a poštových úradníkov, pokladníkov, telemarketingu, či v zákazníckom servise. Práve pri týchto profesiách je očakávaný najrýchlejší pokles počtu pracovných miest.

Ak sa pozrieme na budúcnosť mimo IT a technické úlohy, potom do popredia pôjdu aj originálne úlohy ako je napríklad trend mestských farmárov snažiacich sa priniesť poľnohospodársku produkciu do mestských vnútroblokov, na strechy a na blízke predmestia metropolí, cez odborníkov na duševné zdravie, špecialistov spoločenskej zodpovednosti a adaptáciu klimatických zmien… to sú len niektoré z úloh, ktoré prinesie budúcnosť.

Zvyšujúca sa potreba technologických zručností

Na Slovensku, s jeho silným priemyselným a technologickým sektorom, je nevyhnutné, aby pracovníci získali technologické zručnosti potrebné pre prácu s novými technológiami. To neznamená, že každý musí byť expert na programovanie, ale základné porozumenie technológiám, AI nástrojom a ochota učiť sa nové veci sú kľúčové. Štúdia McKinsey ukazuje, že približne polovica pracovných aktivít môže byť automatizovaná, čo ovplyvní takmer všetky povolania, avšak len asi 5 % povolaní by mohlo byť úplne automatizované s využitím súčasných technológií.

Dôležitosť emočnej inteligencie a sociálnych zručností

Katarína Kratochvílová, vedúca náboru talentov v spoločnosti UNIQA Group Service Center Slovakia, spol. s r.o., sa podelila o svoj názor: „Digitalizácia sa stala súčasťou mnohých podnikových procesov a postupne sa dostáva aj do HR. Napríklad digitalizácia personálnych dokumentov je trendom posledného obdobia. Firmám uľahčuje a urýchľuje prácu, a tak dáva priestor venovať sa iným témam. Rovnako vo veľkej miere digitalizácia zjednodušila aj komunikáciu medzi HR a zamestnancami, čím sa neustále zvyšuje komfort zamestnancov.“

V dobe, keď môžeme očakávať, že mnoho technických úloh bude automatizovaných, sa emočná inteligencia a sociálne zručnosti stávajú čoraz dôležitejšími, čo potvrdzuje aj analýza globálnych HR trendov pre rok 2024 od spoločnosti Deloitte.

Uchovanie kreativity a inovácie ako ľudskej domény

Aj keď stroje a programy preberajú rutinné úlohy, kreativita a inovačné myslenie zostávajú výsadou ľudí. Tieto zručnosti sú veľmi cenené, pretože prispievajú k rozvoju a rastu podnikov, a sú esenciálne pre vytváranie nových pracovných miest a odvetví.

Neustále učenie ako cesta k istote v neistom svete

Svet sa mení rýchlo, a to vyžaduje od zamestnancov nielen ochotu učiť sa, ale aj zapojenie kritického myslenia a schopnosť riešiť komplexné problémy. Práve tieto faktory odlišujú človeka od stroja.

Všeobecne možno povedať, že úloha zamestnanca sa bude viac presúvať do kontrolnej a hodnotiacej činnosti, keď rutinnú agendu necháme viac či menej technológiám.
Automatizácia a AI môžu vyvolávať obavy z budúcnosti a istoty zamestnania. Avšak s prístupom zameraným na učenie, adaptabilitu a rozvoj kľúčových ľudských zručností môžu ľudské zdroje nielen prežiť, ale skutočne prosperovať v novej pracovnej realite, ktorá je pred nami. Rozvoj nových zručností a prispôsobenie sa novým úlohám sú totižto kľúčové pre úspech v dynamicky sa meniacom
pracovnom prostredí.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #umelá inteligencia #Práca a kariéra