Akú hodnotu musí mať gastrolístok

PORADŇA: Som zamestnanec, pracujem ako robotník na stavbách. Dostávam stravné poukážky v hodnote 74 korún, ale s kolegami by sme radi dostávali stravné lístky vo vyššej hodnote. Kde sa môžeme obrátiť? Mám nárok na nejaký príplatok, ak musím zo zdravotných dôvodov držať špeciálnu diétu? Na čo ešte máme nárok, ak pracujeme viac ako 12 hodín denne?

07.10.2008 07:04
Rezeň, jedlo, obed Foto:
Ilustračné foto
debata

Od júna tohto roka vám firma nemôže poskytovať stravnú poukážku v nižšej hodnote ako 74 korún, v opačnom prípade by porušila zákon. Pokiaľ ako zamestnanec dostávate od firmy stravné lístky len v tejto v minimálnej hodnote a chcete ju zvýšiť, firma vám nemusí vyjsť v ústrety. Zákonnú možnosť v takomto prípade nemáte, ale môžete sa obrátiť na odborovú organizáciu, alebo zamestnaneckú radu, aby sa v rámci vyjednávania s vedením pokúsila dohodnúť na vyššej hodnote gastrolístkov.

Zamestnávateľ má povinnosť prispievať najmenej vo výške 55 percent ceny gastrolístka. Pri cene gastrolístka 74 Sk je to po zaokrúhlení najmenej 41 Sk.

Podmienkou na zabezpečenie stravného je pracovná zmena dlhšia ako 4 hodiny. Pri pracovnej zmene dlhšej ako 11 hodín vám zamestnávateľ môže zabezpečiť poskytnutie ďalšieho teplého hlavného jedla. Pre zamestnávateľa to však nie je povinnosťou, a preto vy ako zamestnanec pracujúci napríklad v 12–hodinovej pracovnej zmene nemáte právny nárok na poskytnutie ďalšieho jedla za pracovnú zmenu. V prípade, ak vám zamestnávateľ pri pracovnej zmene, ktorá trvá viac ako 11 hodín, poskytne ďalšie teplé hlavné jedlo, je povinný prispievať aj na toto jedlo.

Ak nemôžete zo zdravotných dôvodov využívať žiadny zo spôsobov stravovania poskytovaných vo firme a potvrdí vám to špecializovaný lekár, dostanete od zamestnávateľa finančný príspevok. V praxi však nie je až taký výhodný, pretože vám ho musia zdaniť 19 % sadzbou dane.

debata chyba