Neprepúšťajte, obmedzte pracovný čas, vyzýva eurozóna firmy

Ministri financií štátov eurozóny vyzvali firmy, aby namiesto hromadného prepúšťania pristupovali k čiastočnej nezamestnanosti - k obmedzeniu pracovného času.

09.02.2009 23:08
Práca, zamestnanie Foto:
Ilustračné foto
debata

Situácia na trhu práce je znepokojujúca a dá sa očakávať, že sa miera nezamestnanosti v priebehu roka bude ešte zhoršovať, uviedol po rokovaní ministrov financií eurozóny šéf tejto skupiny a luxemburský premiér Jean-Claude Juncker.

Firmy by podľa ministrov mali pristúpiť kvôli kríze k čiastočnej nezamestnanosti – to znamená, že ľudia by prišli kvôli dočasnému obmedzeniu normálneho pracovného času o zárobok alebo jeho časť, ale nebol by im zrušený pracovný pomer.

„Chceli by sme, aby podniky, pokiaľ to bude možné, využívali čo najviac čiastočnú nezamestnanosť,“ povedal Juncker.

Podľa neho by ľudia, ktorí sa dočasne ocitli bez práce, mohli mať možnosť zúčastniť sa nejakých tréningov či školení. O prípadnej podpore takýchto opatrení sa bude v únii ešte rokovať, uviedol Juncker.

Podľa údajov Európskeho štatistického úradu z konca januára, v decembri stúpol počet ľudí bez práce v EÚ oproti novembru o 309-tisíc. Miera nezamestnanosti sa v 27-člennom bloku zvýšila o 0,1-percentuálneho bodu na 7,4 percenta. Oproti decembru 2007 stúpol počet nezamestnaných o 1 665 000 ľudí.

debata chyba