Licencie pre živnostníkov nebudú

Návrh SDKÚ na zavedenie licencií na platenie daní a odvodov nezískal podporu poslancov NR SR.

25.09.2012 12:35
stavba, remeselník, živnosť, práca Foto:
Ilustračné foto
debata (9)

Poslanci v utorok neposunuli návrh zákona o živnostenských licenciách do druhého čítania. Podľa predkladateľov návrhu, Ivana Štefanca, Ľudovíta Kaníka a Pavla Freša, mal tento zákon okrem iného zlepšiť výber daní a odvodov na Slovensku. Ročná výška licencie mala byť stanovená ako súčet minimálnych odvodov na zdravotné a sociálne poistenie a sumy 500 eur. Licencie by podľa návrhu mohol využiť len živnostník, ktorý nie je povinný sa registrovať na daň z pridanej hodnoty, nie je zamestnávateľ a okrem iného nemá napríklad nedoplatky na dani a odvodoch.

V prípade zavedenia licencií by sa podľa podpredsedu SDKÚ-DS Ivana Štefanca platili dane a odvody vopred. „Licencia bude platná, len keď bude vopred zaplatená, čiže štát si zlepší aj pozíciu z hľadiska hotovostného toku vopred, doteraz čakal rok na to, kým sa zaplatia dane,“ vyhlásil koncom júla Štefanec. Ministerstvo financií však už vtedy upozornilo, že návrh licencií je takmer identický s paušálnou daňou spred viac ako desiatich rokov, ktorá bola za vlády SDKÚ od roku 2004 zrušená ako nesystémový prvok.

„Opätovné zavedenie licencií z dôvodu zníženia administratívneho bremena u SZČO považujeme za nadbytočné, pretože paušálne výdavky rovnakou mierou znižujú administratívnu náročnosť, keďže v oboch prípadoch daňovníci nemusia viesť účtovníctvo,“ uviedlo ministerstvo v stanovisku. Rezort financií zároveň nesúhlasil s konštatovaním predkladateľov, že návrh bude mať neutrálny až mierne pozitívny vplyv na rozpočet. Ministerstvo naopak predpokladalo negatívny vplyv na daňové príjmy.

Návrhu na zavedenie živnostenských licencií v pléne vyslovil podporu poslanecký klub OĽaNO, ktorý ho považuje za jeden z nástrojov na riešenie nezamestnanosti. „Zavedenie živnostenských licencií považujeme za krok, ktorý môže uľahčiť podnikanie malým podnikateľom,“ uviedol minulý týždeň poslanec Igor Matovič.

Ďalší z opozičných poslancov, Richard Sulík z SaS, však v utorok upozornil, že návrh na zavedenie licencií nepomáha živnostníkom s mesačným príjmom do 1 150 eur, lebo by nakoniec platili vyššiu daň. Návrh je podľa jeho slov nedomyslený a populistický. Pomáha podľa neho napríklad ľudom s mesačným príjmom štyri tisíc eur. "Títo ľudia budú šetriť obrovské peniaze,“ vyhlásil Sulík.

9 debata chyba