Živnostníci by sa mali pripraviť na zúčtovanie sociálnych odvodov

Vláda plánuje zaviesť od roku 2014 ročné zúčtovanie poistného na sociálne poistenie. Uviedol to štátny tajomník ministerstva práce a sociálnych vecí Jozef Burian. Prvýkrát by sa tak ročne zúčtovali odvody na sociálne poistenie za rok 2013.

30.06.2012 09:09
Plat, mzda, peniaze, euro Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Ročné zúčtovanie by podľa Buriana mala za samostatne zárobkovo činné osoby a zamestnancov s kolísavým príjmom vykonávať Sociálna poisťovňa. Poisťovňa by mala pritom ročne zúčtovávať sociálne odvody v rokoch 2014 a 2015. Od roku 2016 by malo ročné zúčtovanie poistného na sociálne poistenie prejsť na finančné úrady.

Ak by sa v roku 2014 vykonávalo ročné zúčtovanie sociálneho poistenia za rok 2013, tak by mohli mnohým samostatne zárobkovo činným osobám (SZČO) vzniknúť nedoplatky na poistnom. Na obdobie od 1. júla tohto roka do 30. júna budúceho roka si totiž SZČO vypočítavajú poistné na sociálne poistenie podľa základu dane za rok 2011 a podľa v súčasnosti platných pravidiel. Základ dane tak majú znížený o zaplatené poistné na sociálne a zdravotné poistenie a pri výpočte vymeriavacieho základu ho delia dvomi. Od júla budúceho roka by sa však základ dane pri výpočte vymeriavacieho základu nemal znižovať o zaplatené poistné a základ dane by sa mal deliť číslom 1,9. Vyššie poistné na sociálne poistenie zapríčinené novým spôsobom výpočtu vymeriavacieho základu tak budú SZČO platiť až od 1. júla budúceho roka. V roku 2014 pri vykonaní ročného zúčtovania sociálnych odvodov však budú musieť tieto SZČO doplatiť vyššie poistné za obdobie prvého polroka 2013.

2 debata chyba