PAS: Reálnych živnostníkov postihnú opatrenia súčasnej vlády viac

Zmeny v daniach a odvodoch pre skutočných živnostníkov s reálnymi nákladmi, ktoré navrhuje súčasná vláda, sú pre týchto živnostníkov viac negatívne, ako boli zámery predchádzajúcej vlády. Upozornila na to Podnikateľská aliancia Slovenska (PAS).

25.06.2012 14:38
peniaze, dar, úver, splátka Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

„Živnostníci s reálnymi nákladmi na úrovni 40 % alebo 60 % hrubých príjmov budú v dôsledku aktuálnej reformy odvádzať štátu viac, ako by odvádzali po zrealizovaní reformy predchádzajúcou vládou, a to bez ohľadu na dosahovaný príjem,“ tvrdí PAS.

Naopak, dopady aktuálnej daňovo-odvodovej reformy na živnostníkov s nulovými reálnymi nákladmi a s hrubým mesačným príjmom od 720 eur do 2 880 eur budú podľa aliancie miernejšie v porovnaní s dopadmi reformy, ktorú pripravovala predchádzajúca vlá­da.

Po zmene daní a odvodov od 1. januára 2013 podľa prepočtov PAS zaplatí živnostník s príjmom 1 000 eur štátu každý mesiac o 21,50 eur viac ako v súčasnosti. Platí to pre živnostníkov s nulovými reálnymi nákladmi i pre živnostníkov s reálnymi nákladmi na úrovni 60 % príjmu. S rastúcim príjmom nad 1000 eur sa dopady navrhovaných zmien čoraz viac diferencujú v závislosti od reálnych nákladov, ktoré živnostník dosahuje. Pri mesačnom príjme 1500 eur stratí živnostník s nulovými reálnymi nákladmi 173 eur mesačne, živnostník so 40-percentnými reálnymi nákladmi stratí 92 eur a živnostník so 60-percentnými reálnymi nákladmi zaplatí štátu viac o 22 eur.

Nie všetci živnostníci na daňovo-odvodových zmenách prerobia. „Malá skupina živnostníkov s mesačným príjmom od 347 do 393 eur si po zavedení zmien polepší mesačne o 109 eur v dôsledku zvýšenia hranice, od ktorej sa živnostník musí prihlásiť do Sociálnej poisťovne a platiť sociálne odvody,“ uviedla PAS. Táto hranica je totiž 12-násobkom minimálneho vymeriavacieho základu, ktorý sa má od začiatku roka 2013 zvýšiť zo 44,2 % na 50 % priemernej mzdy. Skupina živnostníkov s príjmami v uvedenom intervale bude oslobodená od platenia sociálnych odvodov, vďaka čomu vzrastie ich čistý príjem.

V prípade živnostníkov, ktorých príjem je vyšší ako 393 eur mesačne, a teda budú povinní platiť sociálne odvody, najmenej negatívny dopad daňovo-odvodových zmien pocítia tí, ktorých hrubý príjem je v intervale od 830 do 970 eur a majú reálne náklady do 40 % svojich príjmov. Štátu po novom odvedú o 17 eur viac. V prípade živnostníkov so 60-percentnými reálnymi nákladmi je interval príjmov, v ktorom sú dopady reformy najmiernejšie, posunutý vyššie – od 1250 do 1460 eur – pričom títo živnostníci rovnako prídu o 17 eur mesačne.

Súčasné 40-percentné paušálne výdavky sa ohraničia stropom 420 eur mesačne. Súčasne sa postupne, počas troch rokov, znížia terajšie koeficienty 2 pri sociálnom poistení a 2,14 pri zdravotnom poistení, ktorými sa delí základ dane pri výpočte vymeriavacieho základu na platenie odvodov, na spoločný koeficient 1,486.

„Táto konštanta zohľadňuje súčet poistného zamestnávateľa a zamestnanca, nie je to náhodné číslo,“ povedal minister práce Ján Richter v polovici júna. V roku 2013 sa má podľa Richtera uplatňovať koeficient 1,9, v ďalšom roku 1,6 a od roku 2015 konečný koeficient 1,486. Výrazná zmena v neprospech samostatne zárobkovo činných osôb však nastane aj v tom, že kým v súčasnosti sa vymeriavací základ počíta zo základu dane zníženého o zaplatené odvody, po novom sa bude vychádzať zo základu dane nezníženého o zaplatené odvody na sociálne a zdravotné poistenie.

„Niet víťaza, niet porazeného, v maximálnej miere by mala byť spokojnosť živnostníkov,“ zdôraznil minister Richter.

1 debata chyba