Živnostníci asi nebudú musieť platiť nemocenské

Dobrovoľné platenie nemocenského poistenia má živnostníkom sčasti vynahradiť nárast odvodov, ktorý pre nich pripravuje vláda.

12.06.2012 19:18
Euro, peniaze, mzda, plat Foto:
Ilustračné foto
debata (49)

Ministerstvo práce sa so živnostníkmi už dohodlo, že aby neboli odkázaní na nízke penzie, minimálne sociálne aj zdravotné odvody sa zvýšia o 25 eur mesačne z tohtoročných 160,3 eura na budúcoročných 185,3 eura.

Kompenzáciou má byť okrem iného dobrovoľné nemocenské poistenie, ktoré sa teraz platí na úrovni 4,4 percenta. Ak by sa živnostník s minimálnym vymeriavacím základom rozhodol, že nemocenské poistenie platiť nebude, mesačne na budúci rok ušetrí 17 eur. Ale s rizikom, že ak sa mu stane úraz, príde o nemocenské dávky.

„Ponúkame živnostníkom dobrovoľné nemocenské, napriek tomu, že zamestnanec tento odvod musí solidárne platiť,“ hovorí štátny tajomník ministerstva práce Jozef Burian (Smer).

Ústupky z pôvodných plánov ministerstvo ponúka aj pri koeficientoch 2 a 2,14, ktorými sa delia vymeriavacie základy na platenie odvodov. Pôvodne rezort navrhoval koeficienty zrušiť. Po kritike ministerstvo navrhlo koeficienty postupne znížiť na 1,352. Teraz je v hre podľa Buriana ešte väčší posun koeficientu smerom nahor.

Živnostníci hovoria, že aby sa zohľadnila skutočnosť, že živnostník nemá oproti zamestnancovi pri povinných odvodoch istý príjem, nemá dovolenku ani ochranu zo Zákonníka práce, koeficient by mal byť aspoň 1,7. „O tejto úrovni by sa už dalo diskutovať,“ hovorí predseda Slovenského živnostenského zväzu Stanislav Čižmárik.

Rovnako pri strope na 40–percentné paušálne výdavky, ktorý chce ministerstvo financií dať na úroveň 300 eur mesačne, si živnostníci maximum predstavujú aspoň v rozsahu 600 eur mesačne. Tak pri koeficiente, ako aj pri strope na paušálne výdavky sa podľa Buriana črtajú ústupky, s ktorými by živnostníci už mali súhlasiť.

„Ja si myslím, že ide o niekoľko pozitív pre túto skupinu, ktorá bude oproti zamestnancom naďalej vo výhode,“ komentoval Burian doplňujúce návrhy ministerstva. Poukázal pritom, že napríklad minulá vláda chcela strop pre paušálne výdavky dať na úroveň 200 eur.

V prípade, ak by vláda z prvotných návrhov neustúpila, hrozilo by, že živnostník s hrubým príjmom 1 000 eur by dostal v čistom namiesto súčasných 814 eur o pár rokov len 727 eur. Na porovnanie, zamestnanec pri cene práce 1 000 eur dostane v čistom 577 eur.

Zmeny pre živnostníkov však z hľadiska výšky čistého príjmu výrazne zasiahnu najmä profesie, ako sú umelci, právnici či notári, ktorí majú nízke hmotné náklady a nemajú si tak ako znižovať základ pre výpočet odvodov a daní. Kritici upozorňujú, že Slovensko má už teraz jedno z najvyšších odvodových zaťažení práce v Európe, aj keď dane zase patria k najnižším.

© Autorské práva vyhradené

49 debata chyba