Najviac rizikových firiem podniká v Bratislavskom a Nitrianskom kraji

Najviac rizikových firiem z celého Slovenska podniká v Bratislavskom a Nitrianskom kraji.

23.01.2018 11:37
debata

Informovala o tom poradenská spoločnosť Bisnode na základe svojej analýzy rozloženia rizikovosti a stability spoločností v jednotlivých krajoch Slovenska, kde hodnotila viac ako 201 tisíc spoločností. Rizikové spoločnosti sa podľa Bisnode vyznačujú negatívnym ratingom, v rámci ktorého sa dá predpokladať ich zlá platobná schopnosť či následný krach v krátkodobom horizonte.

Výsledky analýzy vychádzajú z metodiky skóringového modelu spoločnosti Bisnode, ktorého cieľom je odhadnúť riziko úpadku firmy v nasledujúcich 12 mesiacoch. „Firmy zaradené v rizikových stupňoch skóringu sú podľa našich databáz častejšie nespoľahlivými platcami DPH, častejšie majú virtuálnu adresu alebo sa vyhýbajú plneniu informačných povinností,“ spresňuje analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Analýza podnikateľskej základne ukázala, že na slovenskom trhu je krachom ohrozená každá šiesta firma. Ich najväčší počet pritom pripadá na tie, ktoré sídlia v okolí Bratislavy a Nitry. Veľmi tesne za týmito krajmi sa však nachádzajú aj podniky z okolia Košíc. Práve v týchto krajoch pôsobí najväčší podiel spoločností so skóringovým stupňom „rizikový“ alebo „úpadok“ – v Bratislavskom kraji ide bezmála o 16 percent firiem, v Nitrianskom o 15,39 percenta a v Košickom o 15,09 percenta. „Bratislavský kraj je považovaný za najrizikovejší aj preto, lebo v ňom sídli najviac podnikateľov,“ ozrejmuje Petra Štěpánová. Naopak, najstabilnejšie firmy na Slovensku sídlia v Trenčianskom a Prešovskom kraji.

Spoločnosť Bisnode pôsobí na 18 európskych trhoch, pričom má 2 400 zamestnancov a prostredníctvom partnerstva s Dun & Bradstreet poskytuje globálne riešenia založené na informáciách o viac ako 240 miliónoch firiem z celého sveta.

debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #dane #bankrot