Daniari viac dohliadnu na elektronický obchod

Elektronické obchodovanie prechádza pod väčší drobnohľad daniarov. Od nového roku totiž nadobúda účinnosť novela daňového poriadku, ktorá zadefinovala aj ďalším skupinám podnikateľov povinnosť poskytnúť údaje finančnej správe.

06.01.2016 13:27
debata

Novinky sú podľa finančnej správy ďalším z nástrojov boja proti čiernej ekonomike a odhaľovaniu nepriznaných príjmov. „Zákon od januára komplexnejšie upravuje elektronické obchodovanie, rozširuje a špecifikuje okruh podnikateľov, ktorí sú povinní poskytovať údaje daňovákom a zároveň rozširuje údaje, ktoré sú povinní poskytovať,“ píše sa vo vyhlásení daniarov.

Podľa doterajšej právnej úpravy mali oznamovaciu povinnosť údajov správcovi dane banky, pobočky zahraničnej banky a Exportno–importná banka SR. Zákon nezohľadňoval nových poskytovateľov platobných služieb a rôzne nové platobné metódy. Novelizované ustanovenie sa spresnilo a rozširuje okruh subjektov, ktoré poskytujú platobné služby, ku ktorým popri bankách patria aj zahraničné úverové inštitúcie, ako napríklad PayPal, inštitúcie elektronických peňazí, napríklad Skrill, poštový podnik, či platobná inštitúcia, napríklad TrustPay, zahraničná platobná inštitúcia, napríklad PayU, alebo pobočka zahraničnej platobnej inštitúcie. Všetky tieto inštitúcie zákon definuje ako poskytovateľov platobných služieb.

Novelou daňového poriadku sa zároveň rozšírila možnosť získať údaje o zásielkach na dobierku. Staré znenie zákona stanovovalo povinnosť poštových podnikov oznamovať len totožnosť osôb, ktoré mali pridelené priečinky a zároveň oznamovať počty došlých zásielok do priečinkov, ako aj sumy prichádzajúce daňovému subjektu poštou alebo do poštového priečinku. Novelou sa doplnila povinnosť poštového podniku oznamovať okrem iných údajov potrebných na účely správy daní aj informácie o zásielkach doručovaných na dobierku, nakoľko ide o jeden z najčastejších spôsobov platenia za tovar pri obchodovaní prostredníctvom internetu.

Aj poskytovatelia internetového pripojenia, poskytovatelia webhostingu a internetové inzertné portály budú po novom povinné oznamovať údaje, o ktoré ich správca dane požiada. V zákone je totiž doplnená povinnosť ďalším osobám poskytujúcim služby prostredníctvom internetu oznámiť na výzvu požadované údaje na účely správy daní. Už nielen vydavatelia tlače, ale aj prevádzkovatelia webových sídiel, napríklad internetových bazárov a inzertných portálov, poskytovatelia webhostingu, registrátori a držitelia domén budú na výzvu správcu dane povinní oznámiť totožnosť a adresu zadávateľa inzerátu, užívateľa internetových služieb a iné údaje potrebné na účely správy daní.

„Pod pojmom ‚užívatelia internetových služieb‘ pôjde najmä o subjekty, ktoré sa pokúšajú anonymne využívať internetové služby za účelom obchodovania alebo dosahovania iných príjmov z internetu,“ dodáva finančná správa.

debata chyba
Viac na túto tému: #dane #Finančná správa #elektronický obchod