Štatistici spustia register firiem za 10 miliónov eur

Štatistický úrad (ŠÚ) SR spustí k 1. novembru Register a identifikátor právnických osôb, podnikateľov a orgánov verejnej moci (RPO) za takmer 10,65 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH).

29.10.2015 14:42
debata (3)

Dodávateľskú zmluvu na projekt a jeho podporu počas piatich rokov uzatvoril úrad 2. januára 2014 s dodáva­teľským konzorciom Anext, a. s. a Microcomp – computersystém, s. r. o. O projekte informovala na štvrtkovej tlačovej konferencii predsedníčka ŠÚ Ľudmila Benkovičová.

Cieľom registra je vybudovať jednotnú evidenciu údajov o všetkých právnických osobách, podnikateľoch a orgánoch štátnej moci zlúčením informácií z už existujúcich registrov a evidencií. V súčasnosti existujú tieto údaje vo viac ako 70 zdrojových registroch a evidenciách verejnej správy, ktoré však nie sú prepojené a jednotné. Údaje v zdrojových registroch a evidenciách sú v súčasnosti v rôznej štruktúre a kvalite, preto by RPO mal byť jednotný a dátovo konzistentný register už existujúcich právne záväzných údajov. Projekt budú môcť využívať inštitúcie verejnej správy, podnikatelia, firmy, ako aj bežní občania SR.

RPO by mal podľa Benkovičovej zjednodušiť administratívu, znížiť množstvo byrokracie a zlepšiť, zjednodušiť a zrýchliť prístup k údajom právnych subjektov. Podnikatelia by mali zavedením RPO ušetriť na čase komunikácie s úradmi približne 6,85 mil. eur. „RPO výrazne zníži administratívnu záťaž a zjednoduší podnikanie, čo vnímame dlhodobo ako jednu z požiadaviek na zlepšenie podnikateľského prostredia. Na jeho základe vznikne jednotná databáza identifikačných, lokačných a administratívnych údajov zdrojových registrov, v ktorých sú vedené jednotlivé typy právnych subjektov,“ konštatovala Benkovičová.

Vybudovanie spomínaného registra by malo podľa Benkovičovej zaviesť do praxe zásadu „jedenkrát a dosť“. Právnická osoba alebo podnikateľ uvedie svoje informácie pri vstupe do zdrojovej evidencie právnych subjektov, ktorá má následne povinnosť zapísať údaje aj do RPO. Po prvotnej evidencii údajov už nebudú musieť podnikatelia a právnické osoby dopĺňať a predkladať inštitúciám verejnej správy údaje a výpisy z iných registrov. Tieto údaje bude RPO priamo poskytovať inštitúciám verejnej správy.

Účinnosť zákona o RPO je od 1. novembra tohto roku, kedy bude spustená pilotná prevádzka systému, ktorý bude zatiaľ poskytovať údaje z obchodného registra a registrov ministerstva vnútra. V období troch mesiacov od spustenia pilotnej prevádzky budú ministerstvo spravodlivosti a ministerstvo vnútra dopĺňať ďalšie údaje o právnych subjektoch do RPO zo svojich registrov. Všetky existujúce zdrojové registre právnických osôb budú v RPO zapísané do dvoch rokov, to znamená od novembra 2017.

Vybudovanie projektu bolo spolufinancované z prostriedkov Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci Operačného programu Informatizácia spoločnosti (OPIS). Projekt vznikol v súlade s Národnou koncepciou informatizácie verejnej správy a je súčasťou e-governmentu. Partnermi projektu sú Ministerstvo spravodlivosti SR a Ministerstvo vnútra SR.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #Štatistický úrad