Väčšina SZČO vlani platila minimálne sociálne odvody

V kategórii živnostníkov a samostatne zárobkovo činných osôb Sociálna poisťovňa (SP) aj minulý rok zaznamenala pokračujúci trend platenia čo najnižšieho poistného.

26.01.2015 16:19
debata (30)

Ako informoval hovorca poisťovne Peter Višváder, podľa údajov z registra evidovala Sociálna poisťovňa v decembri minulého roka spolu 224 758 živnos­tníkov a ostatných samostatne zárobkovo činných osôb. Väčšina z nich si pritom platila sociálne poistenie z minimálneho vymeriavacieho základu. „Priemerný počet SZČO, ktoré odviedli v roku 2014 poistné na starobné poistenie z minimálneho vymeriavacieho základu, bol 156 018,“ uviedol Višváder.

Naopak, z maximálneho vymeriavacieho základu odvádzalo vlani poistné v priemere 409 SZČO. Približne 37,7 tis. SZČO platilo poistné v rozmedzí medzi minimálnym a maximálnym vymeriavacím základom podľa príjmov z daňového priznania za predchádzajúci kalendárny rok. Zvyšných 30 tis. SZČO je podľa Višvádera síce evidovaných v registri Sociálnej poisťovne, ale z rôznych dôvodov poistné buď neodviedli, alebo sú práceneschopní (kedy platiť poistné nemusia), alebo sa z registra neodhlásili.

Minimálne sociálne odvody pre samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) od začiatku tohto roka stúpli o 3,15 eura na 136,57 eura. Stalo sa tak vzhľadom na to, že priemerná mzda na Slovensku podľa Štatistického úradu SR v roku 2013 medziročne vzrástla o 2,4 % na 824 eur. Minimálny vymeriavací základ pre SZČO na platenie odvodov je totiž naviazaný na vývoj priemerných zárobkov, a preto sa od začiatku januára tohto roka upravil smerom nahor takisto o 2,4 %. Na rok 2015 je preto minimálny vymeriavací základ pre SZČO vo výške 412 eur. Maximálny mesačný vymeriavací základ na platenie poistného v tomto roku dosahuje 4 120 eur a k nemu prislúchajúce maximálne odvody na dôchodkové a nemocenské poistenie predstavujú 1 365,78 eura.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #odvody #živnostník #SZČO