Do konca januára treba zaplatiť daň z motorových vozidiel

Na podanie daňového priznania a zaplatenie dane z motorových vozidiel zostáva daňovníkom už len týždeň.

25.01.2015 11:51
debata

Daňové priznanie za rok 2014 je totiž potrebné podať do 2. februára a v tomto termíne aj daň uhradiť, upozorňuje finančná správa. Daňovník pritom za zdaňovacie obdobie roka 2014 podáva daňové priznanie a uhrádza daň podľa zákona o miestnych daniach.

Predmetom dane je motorové vozidlo evidované na Slovensku, ktoré sa používa na podnikanie, alebo činnosti, z ktorých plynúce príjmy sú predmetom dane z príjmov. Vozidlá so zahraničným evidenčným číslom nie sú predmetom dane ani v prípade, že sa na podnikanie na území Slovenska využívajú.

Daňovníci tak poslednýkrát vybavujú daň za motorové vozidlo podľa starého zákona. Novinky sa ich však dotknú už aj pri podávaní daňového priznania za rok 2014. Jeho súčasťou je totiž aj výpočet predpokladanej dane na rok 2015, pri ktorom je už potrebné postupovať podľa nového zákona o dani z motorových vozidiel. Ako dodáva finančná správa, pri určení výšky predpokladanej dane na rok 2015 vychádza daňovník z ročných sadzieb pre jednotlivé kategórie motorových vozidiel, ktoré sú uvedené v prílohe nového zákona. "Ročnú sadzbu dane je potrebné upraviť podľa veku vozidla, počnúc mesiacom prvej evidencie vozidla,“ informuje finančná správa.

debata chyba
Viac na túto tému: #daň z motorových vozidiel