Kažimír ustúpil podnikateľom pri odpisovaní majetku

Podnikatelia, ktorí využívajú napríklad firemný počítač aj na osobnú potrebu, si ho budú môcť odpisovať z daní podľa súčasných pravidiel aj po novom roku.

08.10.2014 17:15
debata (2)

Pôvodne minister financií Peter Kažimír navrhoval, aby pri majetku, ktorý môžu podnikatelia využívať okrem podnikania aj na osobnú potrebu, daniari za daňový výdavok uznali od nového roka len 80 % z kúpnej ceny. Prax niekoľkých televízorov či kosačiek napísaných na firmu sa tak mala obmedziť.

Narazil však na veľkú nevôľu zo strany podnikateľov a tiež na mnohé dezinterpretácie novely zákona o dani z príjmu, ktorý to upravuje. V utorok preto parlamentný výbor pre financie a rozpočet schválil pozmeňujúci návrh zákona, ktorý pravidlá meniť nakoniec nebude.

Pravidlo odpisovania bude vo všeobecnosti platiť tak ako doteraz. Bude teda na podnikateľovi, aby zohľadnil mieru využívania firemného majetku na súkromné účely a podľa toho aj jeho započítanie do nákladov. Daniari to však budú po novom kontrolovať dôkladnejšie ako doteraz.

„Hodnotím toto rozhodnutie ponechať súčasný stav pozitívne. V kontexte celkového zvýšenia daňového zaťaženia podnikateľov to však nie je dostačujúce,“ hovorí šéf Podnikateľskej aliancie Slovenska Róbert Kičina.

Daňový poradca Peter Pašek zo spoločnosti Accace tvrdí, že ak by zmena pri odpisovaní prešla, mohlo to v konečnom dôsledku vyvolať len zmätok.

„Zákon neupravoval spôsob preukázania využívania daného dlhodobého hmotného majetku. Určite by bolo náročné pre daňovníkov či a aké dôkazy si budú schopní zabezpečiť. V prípade nábytku, ktorým je vybavená kancelária daňovníka, ktorá je mimo jeho bydliska, nevidíme dôvod na krátenie výdavkov a rovnako ani na nejaké dôkladné preukazovanie danej skutočnosti. Opačne napríklad v prípade kosačiek, ktoré sa používajú na kosenie trávy v okolí obchodných priestorov daňovníka, v ktorých blízkosti sa nachádza aj jeho bydlisko, by sme odporúčali predmetné krátenie, keďže preukázať opak je takmer nemožné,“ vysvetlil Pašek.

Od nového roka by však mali podnikatelia menej kupovať drahé autá. Limit na ne bude pri sume 48–tisíc eur. Daniari po novom neuznajú alkohol či tabakové výrobky ako marketingový predmet. Dnes si firmy môžu uplatniť ako daňový výdavok najviac 17 eur za kus, napríklad za fľašu vína s etiketou firmy. Novelu zákona o dani z príjmov by mal parlament schváliť na budúcotýždňovej schôdzi.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #DPH