Pri hľadaní práce si dajte pozor na šedé agentúry, na ich praktiky môžete doplatiť

Pracovných ponúk je v súčasnosti mnoho a uchádzači si môžu naozaj vyberať, na ktorú pracovnú ponuku zareagujú. Niektorí hľadajú a nájdu svoju vysnívanú prácu, iní zasa získajú možnosť ďalším príjmom z dočasnej alebo krátkodobej práce vykompenzovať pokles reálnej mzdy spôsobený infláciou. Ako v procese hľadania nenaletieť pochybným agentúram?

15.02.2024 10:00
ruka, podanie ruky, práca, kariéra Foto:
Ilustračné foto.
debata

Vysoký dopyt firiem po zamestnancoch je príležitosťou nielen pre ľudí, ktorí hľadajú prácu, ale aj pre tie agentúry, ktoré zneužívajú systém a pohybujú sa na hrane zákona. Aké sú ich praktiky a ako ich môže uchádzač odhaliť? Pozrite sa s nami, na čo si dávať pozor, aby ste sa nepopálili. Pri hľadaní práce odporúčajú odborníci neobmedzovať sa len na stránky pracovných portálov. Aby uchádzači zvýšili svoje šance na nájdenie ideálnej pracovnej pozície, je dobré využiť tiež sociálne siete, ako aj služby personálnych agentúr, ktoré môžu byť v mnohom užitočné. V tomto smere je pritom naozaj z čoho vyberať – na Slovensku dnes pôsobí viac ako 450 licencovaných personálnych agentúr. Aj keď podľa slov Zuzany Rumiz, prezidentky Asociácie personálnych agentúr Slovenska (APAS), väčšina z nich sa správa korektne a dodržiava platnú legislatívu, nájdu sa aj také, čo tak nekonajú.

Dopláca nie len štát, ale aj zamestnanec

„Tzv. šedým agentúram nahráva súčasná situácia na trhu práce, keď je nezamestnanosť na veľmi nízkej úrovni – v západnej polovici Slovenska sa v súčasnosti dokonca blíži k hranici troch percent. Mnohé firmy majú preto problém nájsť vhodných zamestnancov. A tých im dokážu jednoduchšie a za výhodnejších podmienok ponúknuť práve agentúry, ktoré platnú legislatívu nedodržiavajú alebo obchádzajú,“ vysvetľuje prezidentka APAS a zároveň upozorňuje, že zásluhu (či vinu?) na tom majú aj samotní zamestnávatelia. Najmä tí, ktorí sú ochotní pristúpiť na takéto metódy a chcú nepoctivo ušetriť, napríklad tým, že si znížia daňovo-odvodové zaťaženie. V konečnom dôsledku však na to môže doplatiť nielen štát – pre krátenie daní a odvodov – ale aj zamestnanec, ktorý si neférovosť a rizikovosť podmienok svojej práce spočiatku ani nemusí uvedomiť.

praca a kariera Čítajte viac Ako si jednoducho nájsť vysnívanú prácu?

Personálna agentúra ako užitočný nástroj

Najmä pre tých, ktorí hľadajú dočasnú alebo krátkodobú pracovnú pozíciu, môžu byť personálne agentúry veľmi užitočným nástrojom. Dokážu totiž nájsť prácu nielen na plný, ale aj na čiastočný alebo dočasný úväzok. Jednoducho takú, ktorá bude vyhovovať potrebám a preferenciám uchádzača. Navyše majú často k dispozícii exkluzívne ponuky, ktoré nie sú dostupné na bežných pracovných portáloch.

Overte si povolenia a členstvo v asociácii

Ak máte pochybnosti o personálnej agentúre, najlepšie je vopred si overiť, či má konkrétna personálna agentúra platné povolenie na vykonávanie činnosti, a to na stránke Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR), ktoré licencie udeľuje. Zárukou transparentnosti je aj členstvo konkrétnej personálnej agentúry v Asociácii personálnych agentúr Slovenska. „Naša asociácia má stanovený etický kódex, ktorým sa musia členovia riadiť. Samozrejme, korektné správanie a dodržiavanie platnej legislatívy je u nás úplne elementárnou súčasťou fungovania,“ uzatvára prezidentka tohto profesijného združenia.

Pomôžu, poradia, ušetria čas

Ich ďalšou výhodou je profesionálne a pritom bezplatné poradenstvo. Pomôžu napríklad kandidátom napísať životopis alebo motivačný list tak, aby potenciálnych zamestnávateľov zaujal. Tiež ich dokážu pripraviť na pracovný pohovor, čo môže pri hľadaní práce významne zvýšiť šance na úspech. No a do tretice je s pomocou personálnej agentúry hľadanie práce rýchlejšie a efektívnejšie. Keďže majú podrobné informácie o tom, akých uchádzačov jednotlivé spoločnosti hľadajú, dokážu svojim klientom ušetriť množstvo času výberom vhodných pracovných pozícií, ktoré zodpovedajú ich zručnostiam a skúsenostiam.

Nekalých praktík je mnoho, pozor na riziká

Podľa APAS však existujú personálne agentúry, ktoré zneužívajú systém a pohybujú sa na hrane zákona, dokonca nemajú ani platné licencie. Uchádzači o prácu by si preto mali dať pozor napríklad na porovnateľné mzdové podmienky, ktoré sa nemusia vždy dodržiavať. „Zákon totiž stanovuje povinnosť poskytnúť pre agentúrnych aj kmeňových zamestnancov na rovnakej pozícii porovnateľné podmienky. Typickou nekalou praktikou v tomto smere je však napríklad odopieranie benefitov, ktoré poberajú kmeňoví zamestnanci, alebo nevyplácanie nárokových bonusov agentúrnym pracovníkom,“ konkretizuje prezidentka APAS.

interview, pohovor, zamestnanec, kariéra Čítajte viac Uvažujete nad zmenou práce? Tu sú top rady personalistov

Na zmluvu a na ruku

Medzi časté praktiky „šedých“ pracovných agentúr patrí aj krátenie daní a odvodov. V praxi sa to deje tak, že v zmluve je uvedená nižšia mzda a zvyšok dostáva pracovník v hotovosti, formou cestovných náhrad a podobne. Pre zamestnávateľa to znie výhodne, keďže to preňho znamená nižšie dane a odvody poistného. Lákavé to môže byť aj pre niektorých uchádzačov. Napríklad pre tých, na ktorých príjem je uvalená exekúcia, takže vzhľadom na vyplácanie časti mzdy na ruku môžu zarobiť relatívne lepšie.

Platia za vás odvody?

Takéto uvažovanie je však podľa Zuzany Rumiz veľmi krátkozraké: „Do budúcnosti je totiž dôvodom nižšieho starobného dôchodku a nižšie sú aj dávky, ktoré sa zo mzdy odvodzujú – napríklad nemocenská, materská či príspevok v nezamestnanosti. Ak teda pracovník ochorie alebo bude chcieť mať rodinu, bude sa musieť spoľahnúť iba na minimálne financie. No a v neposlednom rade je neuhrádzanie sociálneho a zdravotného poistenia za zamestnanca aj nezákonné a poškodzuje štát. Pri kontrole z inšpektorátu práce by preto takáto personálna agentúra mala ísť do likvidácie.“

Typickou nekalou praktikou je napríklad odopieranie benefitov, ktoré poberajú kmeňoví zamestnanci.

Ako odhaliť nekorektnú personálnu agentúru

Identifikovať podvodníka nebýva v tomto prípade jednoduché. Takzvané šedé personálne agentúry najmä na začiatku vystupujú veľmi podobne ako tie korektné a spoľahlivé. Varovnými signálmi sú najmä podmienky, ktoré „šedá“ agentúra uchádzačovi ponúkne. „Okrem spomenutých podozrivých zmlúv by malo byť pre uchádzača pomyselným varovne zdvihnutým prstom aj strhávanie časti mzdy ako provízie za sprostredkovanie zamestnania. To podľa zákona pracovná agentúra nesmie robiť,“ zdôrazňuje Zuzana Rumiz.

„Ďalším varovným signálom môže byť absencia poistenia pre prípad úrazu zamestnanca alebo úpadku zamestnávateľa, prípadne požiadavka, aby si klient sám financoval pracovné pomôcky. Neskôr sa v takýchto agentúrach môžu pracovníci stretnúť aj s tým, že im úhrada mzdy bude pravidelne meškať, hoci kmeňovým zamestnancom ju zamestnávateľ vypláca včas,“ dodáva. Zároveň odporúča obrátiť sa v prípade akéhokoľvek podozrenia na Inšpektorát práce, čo môžu ľudia urobiť aj anonymne. Inšpektorát má povinnosť každý takýto podnet prešetriť.

Ako funguje personálna agentúra

  • Pracuje na jednej strane s uchádzačmi (kandidátmi), teda s ľuďmi, ktorí si hľadajú prácu, a na druhej strane s firmami, ktoré hľadajú pracovníkov alebo zamestnancov. Pre kandidátov sú služby personálnej agentúry bezplatné. Za nájdenie nových zamestnancov platí agentúre firma.
  • Firma zadá agentúre požiadavky na zamestnancov a agentúra následne inzeruje na pracovných portáloch. Využíva aj on-line médiá a sociálne siete.
  • Kandidáti posielajú profesijné životopisy agentúre. Agentúra osloví vybraných kandidátov, ktorí spĺňajú požiadavky firmy, a urobí telefonický predvýber. Vybraní kandidáti sú pozvaní na pracovný pohovor.
  • Niekedy môže byť kandidát vyzvaný, aby preukázal svoje kompetencie (jazykový test, prezentácia a pod.).
  • Pred osobným pohovorom upozorní osobný konzultant z agentúry kandidáta, na čo si má dávať pozor.
  • Po úspešnom pracovnom pohovore nasleduje podpis pracovnej zmluvy. Počas celého výberového procesu je personalista agentúry v kontakte s kandidátom. Poskytuje mu spätnú väzbu, informuje ho o dôvodoch neúspechu.

(Zdroj: Grafton)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kariéra #hľadanie práce #trh práce #ponuky práce