Budú mať zamestnanci o dva dni voľna viac? Poslanci navrhujú toto. Kto bude mať na ne nárok?

Poslanci chcú meniť Zákonník práce, v špecifických prípadoch by sa zaviedli dva dni voľna. Návrhom sa budú zaoberať na schôdzi, ktorá sa začne 30. januára tohto roka.

15.01.2024 06:00
unavená žena, mladá žena Foto:
Ilustračné foto.
debata (16)

Poslankyne NR SR za Progresívne Slovensko (PS) Lucia Plaváková a Simona Petrík predložili do parlamentu návrh novely Zákonníka práce. Novela pracovného kódexu zavádza nárok na dva dni voľna pri spontánnom potrate alebo narodení mŕtveho plodu pre ženu a osobu, s ktorou je žena v partnerskom alebo inom rodinnom vzťahu. Takýto nárok by im vznikol od 1. júna tohto roka. Parlament sa bude týmto návrhom zaoberať na schôdzi, ktorá sa začne 30. januára tohto roka.

Ide o peniaze: Aj vy máte pocit, že zarábate málo? Ako si vypýtať od šéfa zvýšenie platu?
Video
Odpovedá Miroslav Dravecký, produktový manažér portálu Platy.sk. / Zdroj: TV Pravda

„Cieľom zákona je prispieť k lepšiemu spracovaniu zažitého spontánneho potratu či narodenia mŕtveho plodu a prispieť k minimalizácii negatívnych dopadov na reprodukčné zdravie žien a rozhodnutia týkajúce sa ďalšieho otehotnenia," uviedli poslankyne za PS. Žene by nevznikol nárok na voľno v prípade, ak jej vznikne nárok na materskú dávku, ktoré je v dĺžke 14 týždňov a pokrýva aj účel navrhovaného nároku na voľno. Spontánny potrat zahŕňa všetky situácie, keď bol plod z tela ženy vypudený alebo vyňatý, bez ohľadu na dĺžku tehotenstva, vrátane zamlčaného potratu či mimomaternicového tehotenstva.

V roku 2022 bolo podľa Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) u žien s trvalým pobytom na Slovensku hlásených 5 360 spontánnych potratov. Najviac týchto potratov pripadalo na ženy vo veku 25 rokov až 29 rokov a ženy vo veku 30 rokov až 34 rokov. Až 41,7 % spontánnych potratov pritom hlásili u bezdetných žien. Spontánne potraty žien s jedným dieťaťom predstavovali 30,7 % z týchto potratov.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #poslanci #parlament #zákonník práce #voľno