Život dohodárov by mal byť lepší

Dohodári budú po novom posudzovaní takmer rovnako ako riadni zamestnanci. Nový Zákonník práce sa snaží zotrieť rozdiel medzi týmito dvomi formami zamestnávania.

27.10.2012 07:30
murár, stavba, fúrik, piesok, lopata, výstavba,...
Ilustračné foto
debata

Na dohodárov sa bude vzťahovať minimálna mzda, budú mať nárok na odpočinok, príplatky za prácu v noci a cez sviatok, materskú a rodičovskú dovolenku aj na ochranu pred neplatnou výpoveďou. Nebudú môcť odpracovať viac ako dvanásť hodín denne, firmy s nimi zároveň nebudú môcť dohodnúť pracovnú pohotovosť ani nadčasy. Nebudú však mať nárok na dovolenku. Vláda sa týmito zmenami snaží zvýšiť ich ochranu ľudí.

„Snažili sme sa zlepšiť ochranu ľudí pracujúcich na dohodu k úplnému zrovnoprávneniu so zamestnancami pracujúcimi v trvalom pracovnom pomere, ale k tomu neprišlo,“ hovorí poslanec Ján Podmanický (Smer). Dohodári tak na rozdiel od stálych zamestnancov okrem dovolenky nedostanú mzdu za čas strávený u lekára, ak vyšetrenie nebolo možno vykonať mimo pracovného času.

Zlepšenie postavenia ľudí pracujúcich na dohodu odôvodňuje vláda zosúladením s právom Európskej únie. „Zosúladiť prácu na dohodu so smernicami Európskej únie je správne. Pri dohodách by sa ale nemalo zabúdať na to, že ide o výnimočnú prácu a pri opakovanej práci by ľudia mali pracovať na trvalý pracovný pomer,“ povedal Michal Páleník z Inštitútu zamestnanosti. Podľa zákona môžu totiž ľudia na dohodu odpracovať len 350 hodín príležitostnej práce do roka. „V praxi podniky ľudí na dohody zamestnávali aj pri opakovaných prácach pre nižšie odvody a ľahšie prepustenie zamestnancov. V týchto prípadoch je zmena k lepšiemu hlavne otázkou prísnejšej kontroly firiem,“ myslí si Páleník.

Martin Hošták, tajomník Republikovej únie zamestnávateľov, si myslí, že zmeny idú nad rámec Európskej únie. „Výsledkom bude zníženie atraktívnosti zamestnávania na dohodu. Netreba tiež zabúdať na to, že akékoľvek sprísnenie rozširuje priestor pre prácu na čierno,“ povedal Hošták. Časť ľudí pracujúcich dnes na dohodu firmy po novom roku presunú do živnostenského pomeru, na ktorý sa Zákonník práce nevzťahuje. „Samozrejme sa to bude týkať len ľudí ochotných sa takto zamestnať,“ dodal Hošták.

Zamestnávanie na dohodu podľa Podmanického zostane atraktívne. „Pri dohodároch neplatí napríklad povinnosť robiť sedem dní dopredu rozvrh pracovného času,“ vysvetlil.

Ľudia pracujúci na dohodu budú mať od januára tiež po šiestich hodinách práce automatický nárok na pracovnú prestávku. K zrovnoprávneniu s kmeňovými zamestnancami príde i pri práci počas štátnych sviatkov a zavedením minimálne dvoch voľných dní v pracovnom týždni.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba