Prvá práca človeka bez praxe? Priemer je 788 eur v hrubom

Priemerný plat človeka, ktorý nastupuje do zamestnania bez praxe, bol podľa platového online prieskumu Platy.sk v poslednom roku 788 eur mesačne v hrubom.

19.09.2012 15:32
Euro, peniaze, výplata, mzda
Ilustračné foto
debata (77)

Ľudia s dvojročnou praxou na Slovensku v priemere zarobia o 12 % viac a ich plat je 879 eur mesačne. Po odpracovaní ďalších aspoň troch rokov je plat človeka v priemere vyšší o ďalších 14 % a ľudia s praxou 3 až 5 rokov v priemere zarábajú 1006 eur mesačne. Vďaka ďalším piatim rokom praxe je plat vyšší v priemere o 3 %. Informovala o tom Lucia Burianová zo spoločnosti Profesia, ktorá prevádzkuje portál Platy.sk.

„Ľudia, ktorí pracujú na rovnakej pozícii viac ako desať rokov, majú v súčasnej situácii plat často nižší ako ľudia, ktorí na rovnakú pozíciu nastúpili neskôr. Súvisí to aj s tým, že skupina ľudí nastupovala do praxe v lepšej ekonomickej situácii, kedy už ich nástupné platy mohli byť vyššie ako platy ich dlhšie pracujúcich kolegov,“ povedal produktový manažér Platy.sk Miroslav Dravecký.

Najvýraznejšie prilepšenie vďaka praxi majú najmä ľudia z informačných technológií. Špecialista IT bezpečnosti, databázový analytik a databázový administrátor majú s 3 až 5 rokmi praxe platy vyššie o takmer polovicu, ako keď začínali.

Plat človeka s desaťročnou praxou a človeka bez praxe je v priemere vyšší približne o tretinu. Na niektorých pozíciách majú zamestnanci s praxou plat vyšší takmer dvojnásobne. Najvýraznejšie stúpne dlhoročnou praxou plat databázovým analytikom, o 78 %, a audítorom, o 70 %. „Zvyšovanie platu často súvisí so zmenou zamestnávateľa, kde človek, ktorý si hľadá nové zamestnanie, očakáva od novej práce aj vyššie ohodnotenie. Ľudia so šesť až desaťročnou praxou často pracovali na svojej pozícii v jednej firme dlhšie obdobie a možností na zvýšenie platu mali menej,“ povedal Dravecký.

Ako ďalej uviedol, napríklad na pozíciách ako sú upratovačka alebo predavačka, sú platy aj po šiestich alebo desiatich rokoch praxe približne rovnaké ako majú ľudia, ktorí na danú pozíciu ešte len nastupujú.

„Ide o pozície, na ktorých často ľudia pracujú aj niekoľko rokov a nie je pre nich bežné, že by striedali zamestnania. Zároveň platí, že dopyt ľudí ochotných pracovať na nižšie kvalifikovaných pozíciách presahuje ponuku práce a zamestnávatelia dokážu získať dostatok záujemcov aj bez toho, aby ponúkali vyššie platy,“ uzavrel Dravecký.

Prieskum platov vznikol v roku 2007 pod názvom Merces.sk. Prevádzkovateľom prieskumu je spoločnosť Profesia, spol. s r.o. Vstupnými údajmi pre prieskum platov Platy.sk sú dáta od respondentov, ktorí vyplnili on-line dotazník.

77 debata chyba