V Česku môžete študovať za moderátora, stojí to desaťtisíce korún

Vyskúšať si čítacie zariadenia, učiť sa správne vyslovovať alebo si natrénovať prejav pred kamerou. Takéto možnosti ponúkajú odbory českých vysokých a vyšších škôl, na ktorých možno študovať televízne a rozhlasové moderovanie. Aj keď školné môže byť aj niekoľko desiatok tisíc korún, záujem o toto zameranie rastie, povedali zástupcovia škôl.

19.08.2012 12:44
technika - prístroj - elektrospotrebič -... Foto:
Ilustračné foto
debata (5)

„Pred tromi rokmi sa touto špecializáciou zaoberalo dvanásť študentov, v súčasnej dobe sa jedná takmer o štyri desiatky účastníkov dielní,“ povedala zástupkyňa riaditeľa pre vonkajšie vzťahy a komunikáciu Vyššej odbornej školy publicistiky (VOŠP) Monika Hrubalová. V rámci dielní VOŠP, kde ročné školné vyjde na 28 000 korún, sa študenti zúčastňujú stáží, pri ktorých si v reálnom prostredí rozhlasového štúdia trénujú čítanie správ, rozprávok a ďalších textov.

Špeciálny predmet Moderovanie možno v rámci odboru Sociálna a mediálna komunikácia absolvovať na Univerzite Jána Amosa Komenského Praha (UJAK). Súkromná vysoká škola, na ktorej ročné školné vyjde na 50 000 korún, vlani do bakalárskeho programu tohto odboru prijala 256 študentov.

„Počet teraz podaných prihlášok sa tomuto číslu značne blíži, predpokladáme teda rovnaký, alebo vyšší počet uchádzačov,“ povedal Ján Červenka z oddelenia komunikácie UJAK.

Pod odborom Komunikácia v médiách sa dá na profesiu moderátora pripraviť aj na Literárnej akadémii, kde rok prezenčného štúdia bakalárskeho odboru stojí 60 000 korún. Predmety zamerané na moderovanie možno ale absolvovať aj na štátnych školách. Súčasťou bakalárskeho programu žurnalistiky na Univerzite Karlovej (UK) sú napríklad hovorová a pohybová výchova alebo Základy správneho rozprávania.

Práve na UK vyštudovala žurnalistiku rad známych televíznych moderátorov. „V správach na Českej televízii sú Marcela Augustová, Jukub Železný a Aneta Savarová, náš absolvent je aj Václav Moravec,“ povedala Barbora Osvaldová z Inštitútu komunikačných štúdií a žurnalistiky Fakulty sociálnych vied UK.

So známou tvárou súvisí nadštandardné platové ohodnotenie, ktoré do určitej miery vyrovnáva stratu súkromia. „Je to určitá kompenzácia za to, že nasadzujú svoj tvár a svoje ja,“ povedal mediálny poradca Vojtěch Bednář. Výšku honorárov podľa neho ovplyvňuje aj fakt, že sa moderátori podieľa na popularite programu. „Televízia tak do nich musí investovať a zaplatiť ich, aby neodišli ku konkurencii,“ doplnil Bednář.

Priemerná mzda rozhlasových a televíznych moderátorov bola vlani podľa údajov Českého štatistického úradu 55 486 korún. „Priemerné číslo je pekná vec, ale je vyšraubované niekoľkými ‚celebritami‘,“ podotkol Bednář s tým, že do tejto kategórie patria aj moderátori lokálnych staníc, ktorí sú hodnotení skôr podpriemerne.

5 debata chyba