Vláda nechce vrátiť Zákonník práce do podoby z roku 2007

Ministerstvo práce a sociálnych vecí nemá podľa Jána Richtera záujem vrátiť Zákonník práce do podoby z obdobia prvej Ficovej vlády.

20.06.2012 15:23
fit lopta, práca, kancelária, sedenie Foto:
Ilustračné foto.
debata (6)

Hlavným cieľom bude podľa jeho slov vyrovnať nerovnováhu v terajšom postavení zamestnanca a zamestnávateľa. "Nemáme záujem postupovať ideologicky a v žiadnom prípade nebude naša snaha ísť apriori vo všetkých bodoch do podoby Zákonníka práce z roku 2007,“ povedal v stredu Richter.

Rezort už ponúkol sociálnym partnerom predbežný okruh zmien v zákonníku, no zároveň deklaroval, že niektoré zmeny z dielne predošlého ministra Jozefa Mihála chce ponechať. "Osobne som presvedčený, že tie zmeny, ktoré ponúkame, by nemali nabúrať podnikateľské prostredie ani predpokladaný rast, ktorý chceme dosiahnuť,“ povedal Richter.

Zamestnávatelia majú podľa Richtera pochopenie pre návrhy rezortu práce a sociálnych vecí, keďže sa už uskutočnili prvé rokovania. "Po prvom kole rokovaní ustanovíme pracovnú skupinu, kde by sa už mali naraz viesť rokovania za účasti najvýznamnejších partnerov, ako sú zamestnávateľské zväzy, odborári, ZMOS,“ doplnil Richter. Cieľom je schváliť novelu Zákonníka práce tak, aby zmeny začali platiť od januára budúceho roku.

6 debata chyba