Čo vplýva na výšku platu?

Portál platy.sk analyzoval deväť faktorov, ktoré do významnej miery rozhodujú o tom, koľko peňazí zarobíte.

30.08.2019 06:00
dohoda, pohovor, zamestnanie, práca, kariéra, Foto:
Ľudia s vysokoškolským vzdelaním dokážu priemerne zarobiť aj o polovicu viac ako zamestnanci s ukončenou strednou školou.
debata (2)

Práca v silných odvetviach

Platí, že spoločnosti pôsobiace v silných odvetviach majú lepšie platy na všetkých úrovniach pracovného zaradenia, pretože majú aj štedrejšie nastavený odmeňovací systém vrátane finančných bonusov. Medzi silné odvetvia dlhodobo patrí oblasť IT, energetiky, telekomunikácií, bankovníctva a tiež silné priemyselné odvetvia ako elektrotechnický a automobilový priemysel.

Práca vo veľkých korporáciách

Veľké korporácie ponúkajú svojim zamestnancom zväčša výhodnejšie platové podmienky aj systém benefitov ako menší zamestnávatelia.

Súkromný sektor

Priemerný plat v súkromnom sektore je spravidla vyšší ako v štátnom. Najvyššie priemerné platy sú pritom v súkromných firmách so zahraničným vlastníkom. Platy v zahraničných firmách sú priemerne o 43 % vyššie ako platy v štátnych či obecných inštitúciách.

Prax zvyšuje mzdu

Priemerne sú platy ľudí s viac ako šesťročnou praxou na jednej pozícii približne o 38 % vyššie ako platy začiatočníkov. Získaná prax býva na pracovnom pohovore kľúčovým argumentom pri rokovaní o finálnej výške mzdy.

Diplom pomáha

Ľudia s vysokoškolským vzdelaním dokážu priemerne zarobiť aj o polovicu viac ako zamestnanci s ukončenou strednou školou. Súvisí to aj s náročnosťou práce, pri ktorej sa vysokoškolské vzdelanie vyžaduje.

Vplyv veku

Vek, v ktorom ľudia vo všeobecnosti dosahujú najvyššie príjmy, je 37 – 40 rokov. Platy totiž rastú dynamicky najmä mladším zamestnancom, ktorí sú ochotní častejšie meniť zamestnanie. Starší nemenia prácu tak často ako mladšie ročníky.

Ženy a deti

Priemerný platový rozdiel na rovnakej pracovnej pozícii medzi mužom a ženou je na úrovni deviatich percent v neprospech žien. Najčastejším dôvodom je kariérna pauza žien z dôvodu rodičovstva – zatiaľ čo sa ženy venujú rodine, muži napredujú kariérne aj platovo.

Veľké mestá

Podľa analýzy dát vo všetkých krajinách siete Paylab sú vo väčších mestách, predovšetkým v hlavných metropolách, lepšie platové podmienky ako v menších mestách a regiónoch mimo hlavného mesta. Je to hlavne kvôli tomu, že sa tam koncentruje najviac centrál podnikov, a teda je tam aj konkurencieschop­nejšia ponuka práce. Pri lokalite je však nutné prihliadať aj na rozdielne životné náklady, ktoré bývajú v mestách spravidla vyššie.

Platové nároky okoch

Zamestnanci, ktorí iniciatívne otvoria tému platu so svojím nadriadeným a postavia ju na správnych argumentoch, zvyčajne dosiahnu aspoň nejaké prilepšenie a výhody. Do veľkej miery váš finálny príjem a podmienky, za akých pracujete, závisia aj od vašej osobnej zaangažovanosti.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #mzda #zamestnanec #platy #výška platov