Ako napísať štruktúrovaný životopis

Správne napísaný životopis s relevantnými informáciami otvára dvere na osobný pohovor. Obsahuje váš životopis potrebné informácie a je vhodne formulovaný? Inšpirujte sa radami personálnej agentúry Grafton.

19.08.2019 06:00
zamestnávateľ, zamestnanie, Foto:
Nebojte sa vyzdvihnúť svoje schopnosti, ktoré môžete ponúknuť potenciálnemu zamestnávateľovi.
debata

Pri hľadaní vzoru životopisu zrejme nájdete veľké množstvo príkladov. Vybrať si ten správny nie je jednoduché. Každý personalista v životopise totiž hľadá niečo iné a univerzálny vzor, ako napísať životopis, pravdepodobne neexistuje. Nasledujúce body vám však napovedia, aké informácie v ňom rozhodne nesmú chýbať.

1. Osobné (kontaktné) údaje

  • Adresa – napíšte adresu, na ktorej aktuálne bývate. Vaše trvalé bydlisko môže byť v inom meste či dokonca v inej krajine. To môže byť pre zamestnávateľov mätúcim signálom, že budete mať problém dostaviť sa na pohovor alebo nastúpiť včas do zamestnania.
  • E-mail a telefónne číslo – dajte personalistom možnosť ľahko vás kontaktovať.
  • Skype – nemôžete sa v blízkej budúcnosti dostaviť na určené miesto? Pohovory cez Skype sú dnes už bežná prax.
  • Pohlavie – ak hľadáte prácu v zahraničí alebo v medzinárodnej spoločnosti, kde budete rokovať s cudzincami, vaše meno nemusí byť pre kontaktnú osobu smerodajné. Uvedením pohlavia vyriešite otázku oslovenia pán/pani.

2. Vedomosti alebo profil

  • Skúsení uchádzači – seniori s niekoľkoročnými pracovnými skúsenosťami – by mali uvádzať kľúčové znalosti a zručnosti, ktoré sú relevantné pre hľadanú pozíciu.
  • Ak ste absolvent alebo sú vaše doterajšie pracovné skúsenosti obmedzené, zamerajte sa na osobnostný profil a profesijné ciele, ktoré chcete dosiahnuť. Rozsah 5 – 10 riadkov je prijateľný na to, aby príjemca vášho CV mal chuť si túto časť prečítať. Píšte teda stručne a zaujímavo.

3. Vzdelanie

  • Začnite poslednou študovanou školou. Uveďte časové rozpätie, názov školy a odbor štúdia. Pokiaľ stále študujete, uveďte predpokladaný dátum skončenia a či ide o denné, alebo externé štúdium. Predmety štátnej skúšky alebo tému záverečnej práce uvádzajte len v prípade, že ste absolvent s minimálnou alebo žiadnou praxou.
  • Relevantná pre potreby životopisu je vysoká a stredná škola. Základnú školu uveďte len vtedy, ak je to vaše jediné skončené vzdelanie.

4. Pracovné skúsenosti

  • Uveďte názov spoločnosti a pozíciu, ktorú ste v nej zastávali. Pripojte tiež predmet činnosti danej spoločnosti. Sám názov firmy nemusí byť potenciálnemu zamestnávateľovi známy. Na druhej strane jej činnosť môže byť vysoko relevantná.
  • Opíšte tiež vašu náplň práce na danej pozícii – stručne a relevantne, ideálne v bodoch. V prípade, že ste na pozícii dosiahli významné úspechy, môžete spomenúť aj tie. Absolventi sa môžu zamerať na účasť na významných školských projektoch alebo aktivitách.
  • Vždy začínajte poslednou firmou a pozíciou. Uveďte zodpovedajúce obdobie vášho pôsobenia pomocou údajov mesiaca a roka.
  • Je lepšie v životopise začať pracovnými skúsenosťami alebo vzdelaním? Odpoveď na túto rozporuplnú otázku je jednoduchá: Je to na vás. A aké je naše odporúčanie? Ak ste študovali na prestížnej univerzite alebo máte zatiaľ veľmi málo pracovných skúseností, uveďte vzdelanie ako prvé. V opačnom prípade začnite pracovnými skúsenosťami. Vzdelanie napíšte až za ne. V oboch prípadoch začnite od poslednej praxe, resp. študovanej školy.

5. Ďalšie skúsenosti, schopnosti a zručnosti

Nebojte sa vyzdvihnúť svoje schopnosti, ktoré môžete ponúknuť potenciálnemu zamestnávateľovi. Ide najmä o:

  • prax popri štúdiu alebo účasť na zaujímavých projektoch
  • konzultantskú alebo inú nezávislú činnosť relevantnú k hľadanej pozícii za posledných 5 rokov (v prípade významného projektu do 10 rokov)
  • jazyky, ktoré ovládate aspoň na komunikatívnej úrovni (základná znalosť nie je pre prax relevantná)
  • počítačové znalosti – programy, systémy a softvér, ktoré ste doteraz využívali v práci i súkromne, ak je vaša znalosť väčšia ako začiatočnícka ú­roveň

V závislosti od vašej praxe a skúseností môže v štruktúrovanom životopise nasledovať aj samostatný oddiel s ďalšími znalosťami, ako sú napr. administratívne znalosti, účtovníctvo, logistika atď.

Môžete tiež opísať svoje záujmy a záľuby, ktoré potenciálnemu zamestnávateľovi napovedia niečo o vašej povahe a osobnosti. Napr. človek so záľubou v kolektívnych športoch je potenciálny tímový hráč. Na druhej strane človek so záľubou v plávaní bude pravdepodobne samostatný individualista a u človeka sa záľubou v čítaní sú predpoklady pre predstavivosť alebo záujem o ďalšie vzdelávanie a rozvoj. Píšte však skutočne o tom, čo vás baví, nevymýšľajte si záujmy, ktoré by odkazovali na predpoklady, ktoré v skutočnosti nemáte.

Mali by ste vedieť:

Čo nie ste povinný uvádzať vo svojom životopise?

Nie ste povinný uvádzať súkromné a citlivé podrobnosti: rodinný stav, počet detí, zdravotný stav a informácie z registru trestov.

Užitočné tipy pre vaše CV

  • Buďte pripravený vysvetliť každý detail svojho životopisu. Počas pohovoru môžete s personalistom podrobne diskutovať o jednotlivých informáciách, ktoré ste uviedli vo vašom životopise. Pokiaľ máte v životopise kariérnu prestávku, zdôvodnite ju.
  • Svoj profesijný životopis upravujte vždy vzhľadom na pozíciu, o ktorú sa uchádzate. Každá spoločnosť je iná a hľadá rôznych pracovníkov s konkrétnymi schopnosťami. Uistite sa, že váš životopis zodpovedá všetkým podrobnostiam uvedeným v inzeráte. Zvýraznite svoje schopnosti, ktoré uvádza zamestnávateľ v požiadavkách na pracovnú pozíciu. Reagujte len na tie pozície, ktorým vyhovuje váš profil.
  • Aktualizujte svoj profesijný životopis, i keď sa najbližšie mesiace nechystáte zmeniť prácu. Nikdy neviete, na akú pracovnú príležitosť narazíte. Buďte pripravený a majte vždy aktuálny životopis. Zaujímavé ponuky väčšinou nechodia vtedy, keď sa vám to hodí.
  • Po dlhoročnej praxi nie je nutné klásť veľký dôraz na vzdelanie, ale práve naopak, upozornite na svoje pracovné skúsenosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zamestnávateľ #zamestnanie #životopis #Práca a kariéra