Viete, ako si nájsť správnu brigádu?

V čase letných prázdnin majú študenti dostatok voľna a aj príležitostí zarobiť si vlastné financie. Práve v tomto období totiž firmy hľadajú posily na sezónne práce alebo zastupovanie zamestnancov počas letných dovoleniek. Študentom sa tak ponúka šanca nielen si zarobiť, ale aj získať cenné skúsenosti z praxe.

18.07.2019 07:00
brigáda, práca, káva, čaj, mladí Foto:
Ilustračné foto
debata
Možností kde hľadať brigádu je veľa. Ak sa študenti zameriavajú na územie Slovenska, môžu využiť viacero portálov, ktoré ponúkajú zoznam pozícií vhodných pre študentov. Patria medzi ne napríklad webové stránky Brigada.sk, Superbrigade.zo­nes.sk, Studentskefinan­cie.sk/brigady alebo aj známy portál Pracovne-ponuky.eu/brigady-pre-studentov. Oficiálne stránky však nie sú jediná možnosť.

Čím ďalej, tým viac sa stávajú populárne aj skupiny na sociálnych sieťach, najmä na Facebooku, kde sa dajú vyhľadať napríklad ponuky práce na obľúbenú pozíciu Hostess. Obľúbené sú aj skupiny Brigádnici alebo Hľadám prácu. Tí, ktorí dobre ovládajú angličtinu alebo iný cudzí jazyk, môžu vyskúšať aj zahraničné stránky a vycestovať na leto von. Pre odvážnejších, ktorí majú vytypovanú firmu, v ktorej by radi získali pracovné zručnosti, je tu možnosť priamo kontaktovať personálne oddelenie alebo sa pozrieť na oficiálnu webovú stránku, ktorú veľa firiem využíva ako jednu z možností hľadania nových pracovných síl.

Aké pozície sú k dispozícii?

Ponuka je obrovská. Od dobrovoľníckej práce cez prácu v továrňach, v administratíve, na rôznych podujatiach a festivaloch cez predajne v obchodných centrách, rýchle občerstvenie až po sezónnu prácu na poliach. Záleží na preferenciách samotného študenta. Firmy ponúkajú rôzne možnosti a dĺžku brigád. Mladí si môžu prácu často ponechať aj počas roka a zabezpečiť si tak stálejší vlastný príjem.

„Dĺžka dohody závisí primárne od toho, či ide o jednorazovú aktivitu alebo dlhšie obdobie, napríklad zastupovanie. Neaplikujeme jedno pravidlo. Primárne hľadáme ľudí na administratívne činnosti, prácu s databázami, prípadne kontakt s klientom,“ hovorí HR riaditeľka EDENRED Dominika Miklášová.

Ponuka benefitov je naozaj široká

Dôležitým faktorom, na ktorý dnes mladá generácia prihliada, sú aj benefity, ktoré im dokáže zamestnávateľ poskytnúť. Ide o flexibilný pracovný čas, ovocný deň, lekárske prehliadky zdarma, stravovanie a rôzne ďalšie. Práve flexibilný pracovný čas býva zaujímavou motiváciou. „Názory na brigádnickú prácu sa na trhu rôznia, záleží od uhla pohľadu. V našej spoločnosti vieme ponúknuť nielen logistickú, teda manuálnu prácu pre uchádzačov, ale aj v zákazníckom centre, prípadne administratíve.

Niektoré činnosti sú viazané na termíny, pri iných existuje možnosť, že sa budú v pravidelných intervaloch opakovať. Vtedy vieme ponúknuť uchádzačovi ako benefit flexibilný časový rozvrh. Vždy je potrebné nájsť priesečník medzi možnosťami uchádzača a potrebami spoločnosti,“ ozrejmuje Ivana Anna Habalčíková, personálna manažérka Oresi Kuchyne.

Nielen možnosť flexibilného pracovného času, ale aj netradičné miesta výkonu práce bývajú lákadlom pre brigádnikov. Zatiaľ čo práca na pláži je v zahraničných destináciách úplne bežná, u nás to vnímame ako prácu s pridanou hodnotou. „Vzhľadom na to, že máme prvý rok otvorenú sezónnu prevádzku na Magio pláži, máme záujem o brigádnikov na prázdninové obdobie. Prijímame predovšetkým na pozície pokladník, barman alebo pomocník do kuchyne, kde sa toho naučia naozaj veľa,“ hovorí Karol Gálik, majiteľ siete ázijských reštaurácií EDO KIN, a pokračuje vo vymenúvaní benefitov, „možnosť brigády v našich prevádzkach ponúkame aj v zimnom období, a to na pozíciu barman a čašník. Pracovný čas sa odvíja od druhu prevádzky a požiadaviek na konkrétnu pozíciu. Brigádnici u nás nájdu priateľský tím, spoznajú nových ľudí z odboru, no predovšetkým si rozšíria obzory a nazbierajú nové skúsenosti.“

Záujem je aj o zdravotnícke odvetvie

Najmä v medicínskej sfére je nadobúdanie praktických skúseností veľkým študentským benefitom, preto im mnohé zariadenia ponúkajú prax. „Dr. Martin zubná klinika je medicínske zariadenie, a tak umožňujeme najlepším a najsnaživejším študentom medicíny aby vedeli ich potenciál pretaviť do praxe. Učia sa u nás od kvalifikovaných stomatológov a ponúkame im najmä komplexné zastrešenie teoretických vedomostí a praktických zručností ich budúceho povolania.

To, čo sa naučia v škole u nás môžu vidieť v praxi na pacientoch, samozrejme pod vedením stomatológov alebo dentálnych hygienikov s dlhoročnou praxou. Za ďalší z benefitov považujeme to, že vďaka špičkovému vybaveniu získajú ešte viac do budúcna, ako na samotnej škole. Navyše, po ukončení štúdia k nám môžu šikovní zubári, dentálni hygienici alebo zdravotné sestry nastúpiť a pracovať natrvalo,“ hovorí Daniel Kodaj z Dr. Martin zubná klinika.

Brigáda snov

Študenti sa nemusia spoliehať len na ponuky brigád formou inzerátu. Ak majú vysnívanú firmu, v ktorej by si vedeli predstaviť svoje pôsobenie, stačí, ak ju priamo kontaktujú. Letná brigáda môže byť zároveň príležitosť pre firmy, ako si nájsť a vychovať lojálneho a stabilného zamestnanca so zanietením pre danú pracovnú pozíciu. „Rovnako tak uchádzač môže získať silného partnera v podobe stabilného zamestnávateľa, kde sa môže do budúcna rozvíjať. To dáva zmysel určite obom stranám.

Vzorovým príkladom je generálny riaditeľ spoločnosti Avast, ktorý do firmy nastúpil v 18 rokoch práve ako brigádnik. Máme skúsenosti aj s praxou pre študentov obchodných, umeleckých či remeselných škôl, ktorí u nás získavajú v rámci štúdia bohaté zručnosti nielen v oblasti navrhovania interiérov, ale aj obchodnej činnosti. Následne môžu nastúpiť priamo na pozíciu napríklad odborného predajcu či dizajnéra,“ konštatuje Ivana Anna Habalčíková, personálna manažérka Oresi Kuchyne.

Majú brigádnici otvorené dvere aj po lete?

Samozrejme, existujú spoločnosti, ktoré majú záujem o brigádnikov aj mimo letnej sezóny. „Pre nás je leto špecifické, keďže vtedy máme práve ,uhorkovú sezónu‘. Pomoc brigádnikov potrebujeme skôr v zimnom období, najmä v sklade. Vtedy je naša hlavná sezóna. Záujemcom o brigádu vieme ponúknuť zaujímavé finančné ohodnotenie a flexibilný pracovný čas,“ ozrejmuje Andrej Slávik, marketingový riaditeľ spoločnosti Acan Premium Spirits, ktorá na Slovensko dováža exkluzívny prémiový alkohol.

debata chyba
Viac na túto tému: #brigáda #brigádnici #letná brigáda