9 tipov pri hľadaní práce

Hľadanie zamestnania po absolvovaní školy nie je ľahké. Tu je niekoľko inšpirácií od personálnej agentúry Grafton recruitment vo forme jednoduchej rady, aby bolo hľadanie zamestnania oveľa jednoduchšie.

20.07.2019 06:00
manager, práca, zamestnanec, brigáda, pracovník, Foto:
Potenciálny zamestnávateľ môže považovať aj zdanlivo bezvýznamnú prax za relevantnú.
debata (1)

1. Viete, čo chcete?

Ste úplne presvedčení o tom, že už nechcete študovať a chcete začať budovať svoju profesionálnu kariéru? Ak áno, ujasnite si, v ktorom odbore by ste chceli pracovať. Aj keď sa to nezdá pravdepodobné, stále viac a viac ľudí pracuje mimo odboru, ktorý vyštudovali. Dokonca aj učiteľ môže pracovať ako obchodný zástupca, právnik môže byť vynikajúci PR pracovník a ekonóm sa môže úspešne zamestnať na marketingovej pozícii.

2. Viete čo môžete ponúknuť zamestnávateľovi?

Keď sa rozhodnete pre odbor, v ktorom by ste chceli začať pracovať, je dôležité zvážiť, čo môžete skutočne ponúknuť svojmu budúcemu zamestnávateľovi. To je otázka, ktorú takmer každý personalista rád kladie počas pohovoru a táto otázka by vás nemala zaskočiť. Nebojte sa vymenovať svoje kvality – či už ide o schopnosť pracovať v tíme, presnosť, komunikatívnosť, manuálnu zručnosť, výborné jazykové znalosti, technické zručnosti atď.

3. Čo očakávate od svojho zamestnávateľa?

Môžete očakávať, že súčasťou pohovoru bude diskusia nielen o tom, čo môžete ponúknuť svojmu zamestnávateľovi vy, ale tiež o tom, čo potenciálny zamestnávateľ môže ponúknuť vám. Je teda výhodou vykonať si malý prieskum trhu, aby ste nemali nerealistické požiadavky a očakávania.

4. Majte široký záber

Nepodceňujte žiadnu metódu pri hľadaní zamestnania. Zašlite svoju žiadosť všetkým potenciálnym zamestnávateľom, monitorujte servery s inzerciou voľných pracovných miest, prezerajte si webové stránky personálnych agentúr, navštívte veľtrhy pracovných príležitostí a oslovte priateľov a známych. Čím viac pohovorov absolvujete, tým viac cenných skúseností získate.

5. Pripravte si záložný plán

Nedarí sa vám nájsť prácu? Medzičasom skúste inú alternatívu – prihláste sa na jazykový kurz alebo si nájdite neplatenú stáž. Najdôležitejšie zo všetkého je nezúfať a nezostať pasívny.

6. Skúsenosť je cennejšia ako zlatý prach

Potenciálny zamestnávateľ môže považovať aj zdanlivo bezvýznamnú prax za relevantnú. Nezabudnite spomenúť počas pohovoru aj letné brigády alebo dobrovoľnú prácu.

7. Vzdelávanie po celý život

Úspešné absolvovanie školy neznamená, že viete všetko. Buďte si vedomý toho, že stále máte potenciál rozvoja a v priebehu pohovoru vyjadrite záujem o pokračovanie svojho vzdelávania. To môže zahŕňať cudzie jazyky, komunikačné zručnosti alebo moderné počítačové technológie.

8. Venujte pozornosť dojmu, ktorý urobíte

Pre vytvorenie dobrého dojmu je kvalitný profesijný životopis základom, ale musíte zvládnuť tiež ďalšie kroky. Napísanie žiadosti, správne sa predstaviť pri telefonovaní, vhodné správanie a vzhľad počas pohovoru sú ďalšie kľúčové aspekty.

9. Dôležitosť záznamov

Vzhľadom na to, že pravdepodobne budete v kontakte s mnohými firmami a ľuďmi, je dobrý nápad, aby ste si viedli záznamy o tom, kedy ste hovorili o čom, a s kým. Nebudete zmätený a urobíte lepší dojem, keď vám niekto zavolá.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #absolventi #zamestnanie #hľadanie práce #vysokoškolskí absolventi