Čo by ste mali vedieť o svojom prvom plate

Aj vy patríte k tisícom absolventov vysokých a stredných škôl, ktorí sa v týchto dňoch ocitajú v podobnej pozícii? Odpovede na časté otázky o platovom manuáli pre začiatočníkov, ktoré pripravil platový portál platy.sk, vám kariérny štart uľahčia.

18.07.2019 06:00
zamestnanie, meeting, stretnutie, hlasovanie, Foto:
Superhrubá mzda je celkový náklad, ktorý má zamestnávateľ na vašu prácu.
debata

Prečo každý na rovnakej pozícii automaticky nezarába rovnako?

Pretože každý človek má iný mix skúseností a výška platu závisí aj od toho, ako ich dokáže svojmu zamestnávateľovi "predať” pri vyjednávaní o mzde. Vzdelanie, prax, skúsenosti, ovládanie cudzích jazykov, počítačových programov, systémov, ale takisto aj schopnosť pracovať v tíme, komunikovať, prezentovať či riadiť iných ľudí – toto všetko a omnoho viac má svoju hodnotu a zvyšuje potenciálnu mzdu, ktorú za svoju prácu môžete dostať. Preto je dobré na svojej kariére neustále pracovať a vzdelávať sa, a ak je to možné, naberať skúsenosti už počas školy na stážach, brigádach alebo pri práci na čiastočný úväzok.

Postarajte sa o to, aby ste vo svojom životopise spomenuli všetky relevantné skúsenosti, ktoré prezentujú váš záujem o prácu na konkrétnej pozícii, v odvetví alebo vo firme.

Ako zistím, aký plat je adekvátny na pozícii?

Nie je pozícia ako pozícia. Na finálnu mzdu má vplyv množstvo faktorov ako región či odvetvie, v ktorom firma pôsobí, znalosti, ktoré sú potrebné na jej profesionálne vykonávanie a v neposlednom rade aj hodnota, akú má na trhu práce. Keďže sa nemôžete pri výbere povolania orientovať len na základe informácie o priemernej mzde v národnom hospodárstve, spravte si pred pohovorom detailnejší prieskum napríklad na www.platy.sk. V platovom dotazníku si vyhľadajte konkrétnu pozíciu, označte, že ste na nej ešte nepracovali a zistíte, aký je priemerný plat na pozícii aj vzhľadom na vaše dosiahnuté vzdelanie.

Okrem toho sa tiež informujte u známych, ktorí na podobnej alebo dokonca rovnakej pozícii pracujú. Nepýtajte sa ich však na to, koľko zarábajú, otázku skôr formulujte: Aký je podľa teba v súčasnosti férový nástupný plat na pozícii farmaceutického reprezentanta v Banskej Bystrici?

Ako vyjednávať o plate aj bez predchádzajúcich skúseností?

Vyjednávanie o plate je bežnou súčasťou prijímacích alebo hodnotiacich pohovorov. Vyjednávanie o plate by mal byť konštruktívny rozhovor, počas ktorého sa zosúladia požiadavky zamestnanca s možnosťami zamestnávateľa – v ideálnom prípade tak, aby boli obidve strany spokojné. Pred každým vyjednávaním si urobte prieskum o plate, ktorý spomíname vyššie. Určite si rozpätie od najnižšej sumy (s ktorou budete spokojní vzhľadom na životné náklady) a najvyššej (ktorá by bola nad rámec a veľmi by vás potešila). Ak s prácou na pozícii nemáte predchádzajúce skúsenosti, dohodnite sa na začiatku na sume, ktorú vám navrhne personalista, s podmienkou, že ak budú s vami po skúšobnej dobe spokojní, plat vám zvýšia.

Aký je rozdiel medzi superhrubou, hrubou a čistou mzdou?

V pracovných ponukách a na pohovoroch sa vo väčšine prípadov stretnete so sumou, ktorá je uvedená ako hrubá mzda. Je to časť mzdy, z ktorej ešte budete odvádzať odvody a dane. Peniaze, ktoré sú očistené od všetkých povinných poplatkov a ktoré vám prídu na účet, predstavujú čistú mzdu. Superhrubá mzda je celkový náklad, ktorý má zamestnávateľ na vašu prácu. Skladá sa z čistej a hrubej mzdy, ku ktorej je ešte pripočítaná suma tzv. zamestnávateľských odvodov (35,2 %) a ktorá predstavuje povinné platby zamestnávateľa na vaše sociálne a zdravotné poistenie.

Čo sú odvody, daň zo mzdy a ako prečítať výplatnú pásku?

Takmer každý, kto zarába peniaze, musí zo svojho zárobku zaplatiť daň z príjmu a odvody na sociálne a zdravotné poistenie. Platí to pre zamestnancov aj podnikateľov – rozdiel je jedine v tom, že kým za zamestnanca túto povinnosť splní zamestnávateľ, podnikateľ si to musí ustrážiť sám. Odvody zo mzdy sa skladajú z čiastkových poistení: nemocenské, invalidné, starobné a poistenie v nezamestnanosti (tieto platíte Sociálnej poisťovni) + zdravotné poistenie (toto sa vypláca vašej zdravotnej poisťovni). Určitú časť odvodov platíte zo svojej hrubej mzdy (dokopy 13,4 %), časť za vás platí aj zamestnávateľ zo superhrubej mzdy (35,2 %). Daň z príjmu vo výške 19 % sa Daňovému úradu platí vo forme mesačných preddavkov – teda sa každý mesiac strháva v príslušnej výške. Výška dane sa nepočíta z plnej hrubej mzdy. Najprv sa odpočítajú náklady na odvody, potom sa ešte odpočíta nezdaniteľná časť základu dane (jej výška sa každý rok mení, pre rok 2019 je to 328,12 €).

Článok je publikovaný na portáli Platy.sk, ktorý už od roku 2007 zhromažďuje informácie o skutočných platoch zamestnancov na Slovensku. Aj vy si môžete porovnať svoj plat na www.platy.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mzda #plat #absolventi #otázky a odpovede