V učiteľskej profesii dominujú ženy

Školy potrebujú čoraz viac nových ľudí.

08.04.2019 06:00
učiteľka, škola Foto:
V roku 2018 uverejnili slovenské školy 4 446 pracovných ponúk.
debata

Ženy v predškolských zariadeniach tvoria až 99,5 % všetkých pedagogických a nepedagogických zamestnancov. Podľa Európskeho štatistického úradu (Eurostat) na vyšších stupňoch už žien učiteliek ubúda. Najmenej ich je na vysokých školách, kde profesorky tvoria len 45,8 % pedagogického zbo­ru.

„Celkovo v Európskej únii pracuje zhruba 5,7 milióna učiteľov od základných po stredné školy. Na Slovensku máme viac ako 35-tisíc učiteľov na základných a zhruba 21-tisíc učiteľov na stredných školách,“ povedala Lenka Buchláková, analytička Slovenskej sporiteľne.

Na stredných školách je u nás z celkového počtu učiteľov až 72 % žien. Najvyšší podiel žien v školstve majú v Litve (87 %), Lotyšsku (85 %), Bulharsku a Estónsku (obe 83 %), Slovinsku (81 %), Írsku a Taliansku (obe 80 %). Slovensko je v tomto prípade na 8. priečke, spoločne s Maďarskom, s jedným z najvyšších počtov žien v školstve. Ženy tvoria od základných po stredné školy až 78 % z pedagogické­ho zboru.

Minuloročný celosvetový prieskum Teacher Status Index2, ktorý realizovala Nadácia Varkey Foundation, ukázal, že v 21 sledovaných krajinách je najvýznamnejšie postavenie učiteľov v spoločnosti v Číne, Grécku a Turecku. Naopak, najmenej v Izraeli, Brazílii a v Českej republike. Prieskum odhalil zásadné rozdiely v postavení učiteľov a zistil, že v mnohých krajinách viac ako tretina rodičov by „zrejme“ alebo „rozhodne“ nepodporila svoje deti v kariére učiteľa. Na Slovensku podľa prieskumu agentúry Focus až 80 % opýtaných si povolanie učiteľov váži. Učiteľstvo nie je v súčasnosti atraktívne povolanie pre nízke platové ohodnotenie. Až 36 % učiteľov na základných a stredných školách je starších ako 50 rokov. Na Slovensku je to o čosi viac, a to až 37,2 %.

Školstvo stráda v prípade mladých učiteľov, no vyššie stupne aj v prípade žien. Ich počet sa radikálne znižuje na vysokých školách, čo ovplyvňuje aj výskum. Celkovo vedecký výskum zaznamenáva nižšie percento žien naprieč celou úniou. „V Európskej únii je dokopy podľa najnovších údajov Eurostatu takmer 18 miliónov vedeckých pracovníkov, 59 % z nich sú muži. Na Slovensku sa situácia postupne v prípade žien zlepšuje. Kým v roku 2016 bola u nás žien vedkýň iba tretina, v roku 2017 ich počet stúpol o viac ako 6,5 tisíca, na úroveň 38-tisíc. S podielom 40 % sme sa tak dotiahli takmer na európsky priemer (41 %). V susedných krajinách pracuje vo vedeckej oblasti viac žien v Českej republike, Maďarsku aj Poľsku,“ poznamenala Buchláková.

Školy potrebujú čoraz viac nových ľudí

Analýza portálu Edujobs.sk ukazuje, že slovenské školstvo sa dostáva do čoraz väčších problémov. Dopyt po nových zamestnancoch totiž stále narastá. Počet uchádzačov, naopak, poklesol. Portál Edujobs.sk spustila spoločnosť Profesia ešte v roku 2013. Ide o priestor, na ktorom môžu školy a školské zariadenia zaradené do siete bezplatne hľadať nových zamestnancov . Čísla z posledných rokov prezrádzajú, že kým dopyt po nových ľuďoch výrazne rastie, práca v slovenskom školstve pre uchádzačov až taká atraktívna nie je.

V roku 2018 uverejnili slovenské školy 4 446 pracovných ponúk. Oproti roku 2015 tak stúplo toto číslo takmer na trojnásobok. Školy majú pritom záujem nielen o učiteľov. Z uvedeného čísla v roku 2018 bolo 2 572 ponúk na učiteľské pozície, zvyšok tvorili ponuky na pozície ako kuchár, školník a podobne. Čísla z roku 2019 pritom nasvedčujú, že dopyt po nových ľuďoch v súčasnosti zďaleka neutícha. V období od 1. januára do 15. marca 2019 bolo uverejnených 655 pracovných ponúk, pričom v prípade 372 z nich išlo o učiteľské pozície.

Bohužiaľ, v súčasnosti sa ukazuje, že viac pracovných príležitostí v školstve neprináša tiež väčší záujem uchádzačov o tieto pozície. Práve naopak. V roku 2015 zareagovalo na jednu pracovnú ponuku na Edujobs.sk priemerne takmer 16 uchádzačov. Dnes sa počet reagujúcich ľudí zúžil priemerne na šesť. Ešte horšie čísla pritom vidieť pri učiteľských pozíciách. V roku 2018 zareagovalo na jednu pracovnú ponuku na učiteľskú pozíciu priemerne približne päť ľudí, v roku 2019 sú to už len približne štyria uchádzači.

Skutočnosť, že pracovné ponuky uverejňuje čoraz viac škôl, nasvedčuje tomu, že problém s novou pracovnou silou sa netýka iba vybraného počtu školských zariadení. Minulý rok uverejnilo pracovné ponuky po prvý raz viac ako tisíc škôl. Za necelé tri mesiace v roku 2019 už ide o 342 takýchto zamestnávateľov. Skutočnosť, že „sezóna“ hľadania nových ľudí v školstve ešte len príde, nasvedčuje, že počet zariadení môže tento rok opäť stúpať.

Portál Edujobs.sk sa pozrel aj na to, v ktorých mesiacoch hľadajú školy nových ľudí. Ukazuje sa, že v prípade uverejňovania pracovných ponúk v školstve sú každý rok rovnaké trendy. Školy počas každého roka pridávali najviac pracovných ponúk v júni. Za týmto mesiacom nasleduje august a máj.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Učitelia #škola #Práca a kariéra