Chcete zvýšiť svoje šance nájsť si prácu?

Zdráhate sa pri hľadaní práce osloviť personálnu agentúru? Chyba. Ešte väčšia, ak to robíte z dôvodov, ktoré sú len mýtmi nezodpovedajúcimi realite

19.02.2019 06:00
pracovný pohovor, zamestnanie, práca Foto:
Ilustračné foto
debata
„Finančné prostriedky získava agentúra od spoločnosti, ktorej nájde nového zamestnanca. Pre kandidáta sú jej služby bezplatné,“ upozorňuje Jitka Součková z personálnej agentúry Grafton Recruitment.„Ne­treba zabúdať ani na to, že mnoho firiem hľadá vhodných kandidátov iba prostredníctvom personálnych agentúr. O niektorých ponukách sa teda uchádzači ani nemôžu dozvedieť iným spôsobom,“ pridáva Součková ďalší benefit pre adeptov.

Za služby sa neplatí

Hľadať si prácu prostredníctvom personálnej agentúry teda nič nestojí a zároveň to zvyšuje šancu, že sa kandidát dozvie o nejakej možnosti. Navyše, bude kvalitne pripravený na pohovor.„Perso­nalista pracovnej agentúry je ako osobný konzultant v kontakte s uchádzačom počas celého výberového konania. Pomáha mu odporúčaniami pri spracovaní životopisu i motivačného listu tak, aby vyzdvihovali kandidátove prednosti. Poradí, ako zlepšiť sebaprezentáciu, vhodne formulovať odpovede na otázky pri pohovore a čoho sa vyvarovať,“ konštatuje odborníčka.

Konzultant poskytuje kandidátovi aj maximum informácií o spoločnosti, do ktorej ide na pohovor. Priblíži mu, ako bude výberové konanie prebiehať, a dodá veľa poznatkov, ktoré sa nedajú o firme dohľadať napríklad na jej webe.„Vďaka poradenským službám personálnej agentúry sa kandidát môže lepšie zorientovať na trhu práce a otestovať si svoje jazykové schopnosti. Dostane aj pozitívnu či negatívnu spätnú väzbu, na ktorej sa v budúcnosti dá stavať,“ vyrátava Jitka Součková.

Pozor si ale dajte na šedé agentúry. Identifikovanie tzv. šedej pracovnej agentúry nie je pre uchádzača jednoduché. Vystupujú totiž ako tie klasické a používajú identické metódy inzercie. Ak má kandidát podozrenie, že komunikuje s tzv. šedou agentúrou, mal by sa, hoci aj anonymne, obrátiť na inšpektorát práce, ktorý je povinný prešetriť každý podnet. Možnosť overiť si, či agentúra má licenciu od rezortného ministerstva, ponúka na svojom webe Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR). Personálne spoločnosti, ktoré sa chcú správať transparentne, sú združené v Asociácii personálnych agentúr Slovenska. Členovia APAS podliehajú pravidelným auditom a kontroluje sa aj dodržiavanie legislatívnych predpisov a etického kódexu asociácie.

Ako sa vyberá vhodný kandidát

Personálna agentúra dostane požiadavku od spoločnosti, ktorá hľadá zamestnanca. Ponuku následne inzeruje na svojom webe i špecializovaných portáloch. Talenty hľadá aj na internete, sociálnych sieťach a na základe odporúčaní. Vytypovaných kandidátov kontaktuje.

Personalista si vyberie vhodných uchádzačov, s ktorými urobí telefonický vstupný rozhovor. Zvolených kandidátov pozvú na osobný pohovor do agentúry. Súčasťou môže byť skúška jazykových a ďalších príslušných schopností.

Keď kandidát preukáže, že je kompetentný na to, aby sa o miesto uchádzal, odporučí ho personálna agentúra na pohovor v predmetnej firme.

Pred absolvovaním pohovoru ešte konzultant agentúry podrobne inštruuje kandidáta v záujme naozaj dôkladnej prípravy. Zostáva s ním v kontakte aj počas celého výberového konania a informuje ho o výsledkoch. V prípade neúspechu s ním rozoberie príčiny.

Ak má uchádzač záujem o nové ponuky, mal by reagovať opätovným zaslaním životopisu či kontaktovaním osobného konzultanta.

debata chyba
Viac na túto tému: #trh práce #personálna agentúra #ako si nájsť prácu