Takmer štvrtina stavbárov sa vlani zadĺžila

Pri porovnávaní v rámci Európy sa slovenským zamestnancom v stavebníctve príliš nedarí. Viac ako štvrtina z nich by rada zmenila profesiu, tretina svoju finančnú situáciu hodnotí ako ťažkú a takmer štvrtina sa v uplynulom roku zadlžila, aby pokryla bežné životné náklady.

13.11.2018 06:00
stavbár, robotník, reality, stavba, murár Foto:
Na Slovensku stavbári nemajú núdzu o prácu.
debata

Situáciu pracovníkov v stavebnom sektore na Slovensku, v Českej republike, v Poľsku, Rumunsku, Španielsku, Nemecku a Taliansku hodnotil prieskum uskutočnený pre spoločnosť KRUK Česká a Slovenská republika, ktorá sa zameriava na správu pohľadávok finančných ústavov a korporátnych zákazníkov.

Najviac samostatne pracujúcich odborníkov v stavebníctve pôsobí na Slovensku (36 percent), v Českej republike je ich 27 percent, čo je rovnaké ako v Španielsku a podobné ako v Nemecku (29 %). Celá tretina (33 percent) slovenských stavbárov hodnotí svoju finančnú situáciu ako ťažkú, keď im občas neostáva dostatok prostriedkov na pokrytie bežných nákladov v domácnosti.

Ešte horšie sú na tom stavbári v Rumunsku a Španielsku. Celých 26 percent slovenských stavbárov by však radšej vykonávalo úplne inú profesiu, čo je najviac v porovnaní s ostatnými národmi. Najradšej majú svoju prácu českí a talianski stavbári.

„Iba 22 percent slovenských stavbárov zaznamenalo nedávno nárast príjmu, zatiaľ čo pokles evidovalo celých 40 percent oslovených. Najviac stavbárov (43 percent) si polepšilo v Nemecku, najviac klesali príjmy v Španielsku (57 percent stavbárov). Rastúci príjem slovenskí stavbári najčastejšie využívajú na sporenie (29 percent oslovených) a splácanie dlhov (26 percent pracovníkov). Najsporivejší sú Nemci a Poliaci, najviac utrácajú talianski a španielski stavbári,“ informovala Jana Žaludová, tlačová hovorkyňa spoločnosti KRUK.

Pokiaľ ide o výšku úspor, slovenskí stavbári sa pohybujú v priemere sledovaných krajín. Najviac majú nasporené Nemci a Poliaci. Slováci pracujúci v stavebníctve nechávajú častejšie než ich kolegovia z ďalších krajín nasporené peniaze na bežnom účte, rovnako ako Taliani. Napríklad v Rumunsku je najčastejším spôsobom uloženia úspor hotovosť, Česi investujú do nehnuteľností a Nemci najčastejšie využívajú termínované vklady. Najmenej populárne sú medzi stavbármi investičné fondy.

„Slovenskí stavbári v porovnaní s kolegami majú problém s platbami svojich záväzkov, v uplynulom roku sa celková suma platieb po splatnosti pohybovala okolo ôsmich mesačných platov. Zároveň takmer štvrtina respondentov (24 percent) uviedla, že si v posledných dvanástich mesiacoch vzali úver z dôvodov pokrytia bežných nákladov domácnosti. Podobne sú na tom stavbári v Poľsku a Rumunsku. Lenže pri nedostatku peňazí na extra výdavky si Slováci rovnako ako Česi najčastejšie hľadajú ďalšie pracovné zákazky,“ spresnila Žaludová.

Na Slovensku nemajú inak stavbári núdzu o prácu – 30 percent z nich v priebehu posledných troch rokov síce zmenilo zamestnanie, ale teraz pracujú vo svojej oblasti. Bez práce boli len štyri percentá oslovených stavbárov. Najmenšia fluktuácia je v Nemecku (19 percent), zatiaľ čo v Rumunsku a Španielsku zmenilo v uplynulých troch rokoch zamestnanie až 38 percent, resp. 34 percent pracovníkov v stavebníctve. V Rumunsku je bez práce až 14 percent stavbárov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Práca a kariéra #stavbári #stavebný sektor #Jana Žaludová