Chcete dať výpoveď? Pozor na úspory

Podľa prieskumu uvažuje o odchode zo zamestnania takmer 46 percent ľudí. Keby však po výpovedi zostali bez práce, môžu mať problém s úsporami. Až štvrtina zamestnancov by totiž s našetrenými peniazmi vydržala iba jeden mesiac.

22.10.2018 06:00
výpoveď, vyhadzov, práca, nezamestnanosť Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

Najistejšiu prácu majú u nás príslušníci uniformovaných zborov, teda policajti, vojaci, hasiči či colníci. Počas posledných troch rokov opustilo pracovné miesta v tomto sektore len 19 percent zamestnancov. Naopak, prácu najčastejšie striedajú predavačky a kaderníčky. K najväčšej fluktuácii dochádza u zamestnancov predaja a služieb, kde v rovnakom období zmenilo prácu 45, respektíve 38 percent zamestnancov.

Vyplýva to z prieskumu pre spoločnosť KRUK Česká a Slovenská republika, ktorá sa zameriava na správu pohľadávok finančných ústavov a korporátnych zákazníkov. Zároveň zisťovali, na ako dlho zamestnancom z rôznych odborov vystačia úspory v prípade, že stratia príjem z pracovnej činnosti.

Najlepšie sú na tom ľudia z oblasti informačných technológií. Tí by bez pravidelného príjmu dokázali žiť len z úspor v priemere viac ako osem mesiacov. Na vyše pol roka majú našetrené tiež zamestnanci v stavebníctve a príslušníci uniformovaných zborov. Takmer štvrtina opýtaných (24 percent) zo všetkých odborov je však na tom s úsporami oveľa horšie – vydržali by im asi len na mesiac.

"Najčastejším dôvodom finančných problémov je strata zamestnania alebo dlhodobá choroba. Následne môžu ľuďom chýbať prostriedky na splácanie dlhov aj bežnú prevádzku domácnosti. Najlepšou prevenciou neschopnosti splácať úvery v prípade nečakaných udalostí je priebežné vytváranie finančnej rezervy aspoň vo výške trojmesačného platu, ktorú má podľa nášho prieskumu jedna tretina opýtaných zo všetkých odborov,“ priblížila hovorkyňa spoločnosti KRUK Jana Žaludová.

Ako ukázal prieskum, v prípade straty zamestnania sa ľudia spoliehajú predovšetkým na úspory, potom na príjem svojho partnera či partnerky a tiež na príležitostnú prácu. Pracovníci IT a finančníctva viac než ľudia iných profesií čerpajú financie najmä z úspor.

Dôležitým náhradným zdrojom príjmu sú aj príležitostné zákazky, najmä pre pracujúcich v sektore dopravy a medzi príslušníkmi uniformovaných zborov. Celkovo 38, respektíve 35 percent respondentov zo zdravotníctva a zo sektora služieb priznalo, že svoje náklady pri výpadku pravidelnej mzdy riešia pomocou príjmov partnera.

Z medzinárodného porovnania v rámci prieskumu vyplýva, že v prípade straty zamestnania sa najviac na svoje úspory spoliehajú Taliani – uviedlo to 40 percent talianskych respondentov naprieč všetkými odbormi. Príjem partnera ako náhradný zdroj pri výpadku pravidelnej mzdy využívajú najviac Poliaci. A pri porovnávaní národov a využitia financií z príležitostných zákaziek na pokrytie svojich výdavkov vedú zase Nemci.

Respondenti prieskumu, ktorí majú v priebehu ostatných troch rokov stabilné zamestnanie, vo veľkej väčšine a naprieč všetkými odbormi vyjadrujú ochotu vzdať sa v prípade straty príjmov z práce niektorých svojich radostí a znížiť svoje výdavky. V skutočnosti je však zmena životného štýlu oveľa ťažšia.

„V prípade skutočnej straty zamestnania adekvátne reagujú predovšetkým zamestnanci zo sektora obchodu, ktorí výrazne obmedzia svoje výdavky za nákupy tovaru a služieb pre radosť,“ vysvetlila Žaludová.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #úspory #výpoveď #Práca a kariéra