Mileniáli a Generácia Z sú skeptickí k etike firiem

Najmladšie generácie zamestnancov zaujali skeptický postoj k nedostatočnej motivácii a etike firiem. Vyplynulo to zo správy spoločnosti Deloitte o miléniovej generácii.

20.08.2018 06:00
zamestnanci, pohovor, uchádzači o prácu, Foto:
menej než polovica miléniovej generácie myslí, že podniky sa správajú eticky a že sú odhodlané pomáhať pri zlepšovaní spoločnosti.
debata (3)
Predchádzajúce dva prieskumy naznačili, že mladé generácie majú pozitívny postoj k motivácii a etike podnikov. V roku 2018 však nastal obrat, keď názory na podniky dosiahli najhoršiu úroveň za posledné štyri roky.

Aktuálne si len menej než polovica miléniovej generácie myslí, že podniky sa správajú eticky (48 % oproti 65 % v roku 2017) a že sú odhodlané pomáhať pri zlepšovaní spoločnosti (47 % oproti 62 %). Na otázku, na čo sa zameriava spoločnosť, v ktorej pracujú, odpovedali: dosahovanie ziskov, podporovanie efektivity a výroba či predaj tovarov a služieb.

Hoci sa názor týchto generácií na podniky výrazne zhoršil, ich dôvera v politických lídrov je ešte menšia. Len 19 % respondentov odpovedalo, že politici majú pozitívny vplyv v porovnaní so 71 %, ktorí si myslia, že politici majú negatívny vplyv. Nahradiť by ich preto mohli biznis lídri, ktorí podľa 44 % respondentov ešte majú pozitívny vplyv.

Správa za rok 2018 zohľadňuje názory 10 455 príslušníkov miléniovej generácie a odpovede 1 844 respondentov generácie z celkovo 36 krajín sveta. Príslušníci miléniovej generácie z prieskumu sa narodili medzi januárom 1983 a decembrom 1994 a predstavujú špecifickú skupinu. Majú vysokoškolské vzdelanie, pracujú na plný úväzok a pracujú najmä pre veľké organizácie súkromného sektora.

Respondenti z generácie Z sa narodili medzi januárom 1995 a decembrom 1999. Všetci už získali vysokoškolské vzdelanie prvého stupňa alebo študujú na druhom stupni. Viac než tretina z nich pracuje buď na plný, alebo na skrátený pracovný úväzok.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #zamestnanci #generácia Z #miléniová generácia #etika firiem