Na Slovensku pracuje o 15-tisíc cudzincov viac ako vlani

Ku koncu minulého mesiaca pracovalo na Slovensku 58 tisíc cudzincov. Oproti koncu mája ide o nárast o 1,9 tisíca osôb, v porovnaní s koncom júna vlaňajška počet cudzincov pracujúcich na Slovensku stúpol o 15,6 tisíca.

24.07.2018 13:13
debata (11)

Najpočetnejšie zastúpenie na slovenskom pracovnom trhu majú občania Srbska. Tých na Slovensku ku koncu júna pracovalo takmer 10,3 tisíca, čo je medziročne viac o 3,2 tisíca osôb. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnilo Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Na druhej priečke sú občania Rumunska, ktorých ku koncu šiesteho mesiaca tohto roka prišlo za prácou na Slovensko takmer 9,7 tisíca. Medziročne tak počet občanov Rumunska pracujúcich na Slovensku stúpol o 1,4 tisíca. Nasleduje Maďarsko, ktoré zaznamenalo na konci minulého mesiaca takmer 5,4 tisíca svojich občanov pracujúcich na Slovensku. Oproti júnu minulého roka ich počet vzrástol o 1,1 tisíca osôb.

Takmer tretina cudzincov na Slovensku pracovala ku koncu prvého polroka toto roka v Bratislave. V piatich okresoch hlavného mesta Slovenska bolo totiž zamestnaných 17,4 tisíca cudzincov. Nasleduje okres Trnava, ktorý v rovnakom období zaevidoval 10,5 tisíca zamestnaných cudzincov. Úrad práce v Malackách vykázal 2,3 tisíca pracujúcich občanov pochádzajúcich z iných krajín. Naopak, len ôsmi cudzí štátni príslušníci pracovali v júni tohto roka v okrese Gelnica.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #cudzinci