Trh práce sa bez cudzincov nezaobíde

Medziročný pokles evidovanej nezamestnanosti z vyše 8 % v marci minulého roku na aktuálnych 5,55 % a prudký nárast neobsadených voľných pracovných miest o 73 % potvrdzuje, že slovenský trh práce sa bez zvýšeného zamestnávania cudzincov nezaobíde.

20.05.2018 06:00
ľudia, porada, práca Foto:
Môžeme očakávať, že počet zahraničných pracovníkov sa začne približovať k číslu 100-tisíc.
debata

„Hoci Ústredie práce eviduje oficiálne 77 470 voľných pracovných miest, treba si uvedomiť že tento počet je v skutočnosti oveľa vyšší. Nie každá spoločnosť totiž voľné miesta nahlasuje. V skutočnosti je podľa nášho odhadu na Slovensku neobsadených vyše 110-tisíc pracovných pozícií,“ upozorňuje district manažérka personálnej agentúry Wincott People Jana Mesárová.

Kritická situácia s ich obsadzovaním je najmä v okresoch, kde miera nezamestnanosti klesla pod 3 %. Kým pred rokom sa to týkalo štyroch okresov, v súčasnosti je takých už dvanásť a ďalšie sa k tejto hranici rýchlo blížia. Najväčšie problémy so získaním nových ľudí sú v okolí Nitry, Trnavy, v Bratislave a okolí, na Záhorí či na Považí. „Pracovníci chýbajú predovšetkým v priemyselnej výrobe, kde majú najväčší náborový apetít firmy z oblasti automotive a strojárstva. Čoraz väčšie problémy však pociťuje aj maloobchod a logistika,“ vysvetľuje Mesárová.

Podľa Wincott People sa dá očakávať, že firmy budú musieť v čoraz väčšej miere siahať po pracovníkoch zo zahraničia. Ich počet by tak mohol ešte pomerne výrazne vzrásť a v horizonte ďalšieho roka stúpnuť o približne 30-tisíc ľudí. Dôležité však bude, do akej miery sa podarí štátu naštartovať vnútroslovenskú mobilitu pracovnej sily či motivovať Slovákov pracujúcich v cudzine k tomu, aby sa vrátili domov.

„Ak sa v tomto smere situácia nezlepší, môžeme očakávať, že počet zahraničných pracovníkov sa začne približovať k číslu 100-tisíc. Hoci sa to na prvý pohľad môže zdať veľa, v skutočnosti stále pôjde v európskom kontexte o pomerne nízke číslo. Len v susednom Česku už dávnejšie prekročil počet pracujúcich cudzincov hranicu pol milióna. Naše ekonomiky sú si pritom dosť podobné. To potvrdzuje, že potenciál zamestnávania cudzincov u nás je ešte dosť veľký,“ dodáva Mesárová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #práca #profesia #zamestnanie #cudzinci #trh práce