Itečkári a ekonómovia sa o prácu báť nemusia

Výber tej správnej vysokej školy získava v súčasnosti na dôležitosti. Do študijného veku sa totiž dostávajú čoraz slabšie populačné ročníky a počet vysokoškolákov postupne klesá.

19.05.2018 06:00
IT, ekonóm, práca, počítač, žena, muž Foto:
Najžiadanejšou vysokoškolskou kvalifikáciou je aj naďalej tá v oblasti IT.
debata (7)

„Okrem toho, významný podiel mladých ľudí sa rozhoduje pre štúdium v zahraničí, kde veľká časť z nich po absolvovaní školy zostáva. Na trhu sa preto prehlbuje nedostatok absolventov vybraných kvalifikácií. Dá sa očakávať, že táto situácia sa bude v najbližších rokoch zhoršovať,“ vysvetľuje Radek Zabloudil, managing director personálno-poradenskej spoločnosti McROY.

Výber študijného odboru preto môže mladým ľuďom zaručiť, že po skončení školy bude po nich vysoký dopyt potenciálnych zamestnávateľov. Naopak, ak si vyberú niektorý z menej vhodných odborov, bude im s vysokou pravdepodobnosťou hroziť, že sa v ňom nezamestnajú.

Najžiadanejšou vysokoškolskou kvalifikáciou je aj naďalej tá v oblasti IT. „Na trhu momentálne chýba vyše 20-tisíc IT špecialistov. Ide o programátorov, správcov sietí, firemných informatikov, web developerov a podobne,“ vysvetľuje Radek Zabloudil. Najžiadanejšími fakultami na Slovensku sú práve preto Fakulta informatiky a informačných technológií STU v Bratislave a jej sesterská Fakulta elektrotechniky a informatiky STU. Vysoký dopyt je aj po absolventoch rovnomennej fakulty Technickej univerzity v Košiciach. Spomedzi fakúlt Univerzity Komenského v Bratislave je najžiadanejšou fakulta matematiky, fyziky a informatiky. Podobná situácia je aj v prípade Žilinskej univerzity, kde McROY eviduje najvyšší dopyt po absolventoch fakulty riadenia a informatiky.

„Ak by sme mali hovoriť o štúdiu, ktoré s informatikou nesúvisí, tak by sme najvyšší dopyt zaznamenali po študentoch rôznych ekonomických smerov. Najlepšie sú na tom absolventi Ekonomickej univerzity v Bratislave,“ hovorí Radek Zabloudil. Medzi najžiadanejšie patrí fakulta medzinárodných vzťahov, fakulta podnikového manažmentu a národohospodárska fakulta. Spomedzi ostatných univerzít patria medzi najvyhľadávanejšie ekonomické fakulty technickej univerzity v Košiciach a Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici. Po absolventoch ekonomických odborov siahajú nielen bežné podniky, ktoré hľadajú účtovníkov, audítorov a podobne. Vysoký dopyt vytvárajú aj centrá zdieľaných služieb, ktoré ponúkajú podporné ekonomické služby pre svojich klientov v zahraničí. Práve tie siahajú aj po čerstvých absolventoch bez akejkoľvek praxe.

Ďalšími žiadanými absolventmi sú strojári, elektrotechnici, technológovia a pod. „Dá sa povedať, že akýkoľvek absolvent technického smeru je z pohľadu zamestnávateľov zaujímavý. Keďže význam týchto ľudí s meniacou sa štruktúrou ekonomiky iba rastie, môžeme predpokladať, že o päť rokov, keď mladý človek štúdium ukončí, bude záujem o neho ešte vyšší než dnes,“ vysvetľuje Radek Zabloudil.

Na opačnej strane rebríčka najperspektív­nejších vysokoškolských špecializácií stoja humanitné odbory ako sociálna práca, environmentálne manažérstvo, filozofia, kulturológia, veda o umení a pod. Ich problémom je, že súkromný sektor generuje po ich absolventoch iba minimálny dopyt, pričom verejná sféra ich nedokáže zamestnať všetkých. „Výsledkom je, že často až vyše dve tretiny absolventov týchto odborov nachádzajú uplatnenie mimo vyštudovaného odboru. Nezriedka končia na pozíciách, kde stačí aj stredná škola. Z pohľadu ich kariérneho uplatnenia tak študovali zbytočne,“ dodáva Radek Zabloudil.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #IT #zamestnanie #ekonóm