Čím rozmaznávajú svojich ľudí výrobné firmy?

Výrobný segment bojuje s kritickým nedostatkom pracovníkov. Popri zvyšovaní platov, štedrých náborových príspevkoch a zaujímavých balíčkoch nefinančných benefitov rozmaznáva zamestnancov aj ďalšími výhodami.

10.03.2018 06:00
práca, zamestnanie, úrad Foto:
Veľkú pozornosť venujú výrobné firmy aj zdraviu svojich zamestnancov.
debata (4)

Na jedného uchádzača aktuálne pripadajú takmer tri pracovné miesta. „Firmy z výrobného segmentu teda musia o ľudí doslova zabojovať, a to či už zaujímavými finančnými odmenami, alebo nadštandardnými a predtým úplne nevídanými výhodami,“ hovorí Branislav Jančuška, projektový manažér personálnej agentúry Grafton Slovakia s tým, že výrobný segment nie je zďaleka jediný, kto si svojich ľudí touto formou rozmaznáva, je však v rozmanitosti ponuky výhod rozhodne najďalej.

Financie aj bývanie

Za odporúčanie nového zamestnanca dnes celý rad výrobných firiem vypláca svojim pracovníkom tzv. referral príspevky, ktoré obvykle dosahujú úroveň mesačnej mzdy, teda okolo 600 až 1 000 eur. Noví zamestnanci zase vo veľkej väčšine prípadov dostávajú príspevky náborové, ktoré sa pri robotníckych pozíciách pohybujú od 100 do 300 eur, pri kvalifikovanejších až okolo 500 eur. Podobná výška odmien sa pohybuje aj pri motivačných príspevkoch, ktoré sa im vyplácajú, ak zamestnanec odpracuje tri mesiace. Každý mesiac sa tiež v niektorých výrobných závodoch žrebuje o peňažné výhry, ktoré dosahujú až 4 000 eur.

Zamestnanci výrobných firiem tiež často dostávajú príspevky na dochádzanie do práce alebo na bývanie. Nie je pritom neobvyklé, že pri doprave aj bývaní ide o príspevok vo výške 100 % nákladov. Samozrejmosťou sú tiež stravné lístky, ktoré pokryjú dvojchodové menu aj nápoj, štandardom sa však stáva, že aj celé obedové menu je pokryté zo strany zamestnávateľa.

Podpora rodín a zdravie

Výrobné firmy tiež svojim zamestnancom poskytujú príspevky pri narodení dieťaťa, pri svadbe či inom jubileu. Čím ďalej, tým viac z nich poskytuje aj 13. a 14. plat, príspevky na životné a úrazové poistenie, aj na doplnkové dôchodkové sporenie. Nájdu sa však aj spoločnosti s firemnými škôlkami, ktoré môžu navštevovať deti podľa zmien svojich rodičov. V Česku s podporou rodín zašli ešte ďalej a rodičom s deťmi ponúkajú aj službu Tetuška, v rámci ktorej certifikované opatrovateľky deti strážia, chodia po ne zo školy alebo ich vodia na krúžky. V tomto prípade si obyčajne zamestnanci hradia 50 % nákladov, aj tak však ide o veľmi vítaný benefit.

Veľkú pozornosť venujú výrobné firmy aj zdraviu svojich zamestnancov. Popri klasických, zadarmo poskytovaných športových aktivitách, ako je plávanie, fitnes, výživové doplnky zadarmo či masáže, sa objavujú aj služby nutričných poradcov. Niektoré firmy zavádzajú pre svojich robotníkov aj fitnes štvrťhodinky v priebehu pracovného času, aby tým eliminovali bolesti chrbtov svojich ľudí.

„Najviac na trhu vo výrobnom segmente chýbajú operátori výroby, zvárači, montéri, obrábači, konštruktéri, elektromechanici a elektroinžinieri,“ objasňuje Jančuška a dodáva: „Pretože sa v tomto segmente tento rok očakáva zhruba 10 % rast voľných pozícií, dá sa predpokladať, že sa boj firiem o ľudí ešte zintenzívni.“

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #profesia #zamestananie #Práca a kariéra