Skúšobná lehota môže trvať až pol roka

Namiesto troch mesiacov až šesť. Tak by mohla po novom vyzerať skúšobná lehota v novom zamestnaní. Hovorí o tom návrh európskej smernice o transparentných a predvídateľných pracovných podmienkach. Brusel chce návrhom na pevne stanovenú hranicu trvalého pracovného pomeru po odpracovaní polroka zatočiť s neštandardnými úväzkami. V únii sa totiž každý štvrtý človek zamestná inak ako na trvalý pracovný pomer. Výsledkom sú nižšie mzdy a väčšia neistota pracovníkov.

26.02.2018 08:00
Robotník muž práca Foto:
Dlhšia skúšobná lehota by mala zabrániť rozmachu neštandardných a často nevýhodných pracovných zmlúv zamestnancov.
debata (13)

Dlhšia skúšobná lehota (skúčobná doba) by mohla na Slovensku priniesť neistotu napríklad desaťtisícom operátorov výroby. Pre kolísajúce objednávky totiž napríklad firmy pôsobiace v elektrotechnickom priemysle potrebujú v lete oveľa menej robotníkov ako v zime. Výroba kopíruje dopyt a ľudia si viac nových televízorov kupujú pred Vianocami ako počas roka. Pred sviatkami tak vo výrobných halách výrazne rastú počty pracujúcich ľudí.

„Predĺženie skúšobnej doby na pol roka určite výrazne zvýši neistotu pracujúcich ľudí. O takto dlhej pracovnej dobe sa môžeme baviť pri vysokokvalifi­kovaných pozíciách, kde sa naozaj nedá po pár mesiacoch zhodnotiť, ako bude zamestnanec zvládať novú robotu. No pri pozíciach, kde zaučenie trvá len pár dní, rozhodne nevidím dôvod na predĺženie skúšobnej doby,“ povedal šéf odborov OZ KOVO Emil Machyna.

Priemyselné podniky môžu v snahe ušetriť na mzdových nákladoch v budúcnosti zamestnávať časť ľudí len na skúšobnú lehotu. Podľa slovenského Zákonníka práce má totiž zamestnanec po uplynutí skúšobnej lehoty v prípade prepustenia nárok na vyplatenie odstupného vo výške jeho priemerného mesačného zárobku. Takto nastavený systém sťažuje firmám prepúšťanie, no na druhej strane zvyšuje ochranu zamestnancov.

Firmy pôsobiace v domácej ekonomike, naopak, predĺženie skúšobnej lehoty podporujú. „Zavedenie takéhoto opatrenia prispeje k väčšej flexibilite slovenského pracovného trhu,“ zhodnotil tajomník Republikovej únie zamestnávateľov Martin Hošták.

O konkrétnej podobe smernice sa podľa ministra práce Jána Richtera ešte len diskutuje. „Konečná podoba bude známa až v priebehu najbližšieho roka. Pri zamestnancoch vysielaných do tretích krajín podporujeme, že po odpracovaní pol roka sa má skončiť ich skúšobný pracovný pomer,“ povedal Richter. Na samotnom Slovensku pravdepodobne aj naďalej ostanú platiť pravidlá v podobe trojmesačnej skúšobnej lehoty.

Zavedenie maximálne šesťmesačnej skúšobnej lehoty by tiež malo skoncovať s nízkymi platmi vyslaných zamestnancov. Firmy pôsobiace v nových členských krajinách totiž vo veľkom vysielajú robotníkov pracovať do západných krajín. Tí však zarobia oveľa menej ako domáci pracovníci. Nevzťahuje sa na nich totiž pracovná ochrana bohatšieho štátu, ale tá domáca – chudobnejšia. Podľa nových pravidiel majú firmy agentúrnych zamestnancov povinne informovať o pripravovaných náboroch do trvalého pracovného pomeru. V mnohých prípadoch totiž títo pracovníci ani nevedia, že v podniku, kde pracujú, je aj možnosť trvalého pracovného pomeru. Kmeňoví zamestnanci majú totiž vždy istejšiu prácu a v časoch krízy ako prví v podnikoch končia práve ľudia z pracovných agentúr.

Niektoré firmy nútili ľudí podpisovať aj takzvané doložky exkluzivity, ktorými im znemožnili zamestnať sa za vyšší plat u konkurencie. „Keďže už nebude možné uplatňovať doložky o exkluzivite, približne 90-tisíc až 360-tisíc pracovníkov pracujúcich na vyžiadanie si bude môcť nájsť ďalšiu prácu a zarobiť tak ročne dohromady o 355 až 1¤424 miliónov eur viac,“ uvádza sa v návrhu eurosmernice o transparentných a predvídateľných pracovných podmienkach v Európskej únii.

Smernica chce tiež zaviesť právo požiadať o pružnú pracovnú dobu pre ľudí s deťmi do 12 rokov. Firmy by to museli následne riešiť, pričom prípadné zamietnutie pružnej pracovnej doby musí byť zdôvodnené písomne.

Nová smernica je súčasťou takzvaného Európskeho piliera sociálnych práv.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #zamestnanie #európska smernica