Zamestnanci verejnej správy žiadajú zmenu odmeňovania

Odborári, zamestnanci verejnej správy, prijali na štvrtkovom zhromaždení v Košiciach výzvu k slovenskej vláde Zodpovednosť za budúcnosť, v ktorej požadujú, aby systém odmeňovania zamestnancov vo verejnej správe bol jej prioritou.

10.11.2017 07:36
debata (3)

Vyzývajú vládu, aby bola prijatá reforma systému odmeňovania tak, aby najnižší mzdový tarifný stupeň a plat v prvej platovej triede dosahoval úroveň minimálnej mzdy. Systém musí zároveň zohľadňovať náročnosť práce, vzdelanie, dĺžku odbornej praxe a zodpovednosť. Približne tisíc odborárov z Košického a Prešovského kraja vyjadrilo súhlas s výzvou potleskom.

Míting zamestnancov vo verejnej sfére organizovala Konfederácia odborových zväzov SR (KOZ). Prezident KOZ Jozef Kollár uviedol, že štát sa slabo stará o svojich zamestnancov, pričom ich tarifné mzdy nedosahujú ani úroveň minimálne mzdy, takže rozdiel inštitúcie v zriaďovateľskej pôsobnosti štátu musia doplácať z prostriedkov určených na iné účely. Poukázal na fakt, že roky sa neriešili mzdové tabuľky, tarifné mzdy aj napriek tomu, že to odbory nielen kritizovali, ale navrhovali aj možné úpravy.

V diskusii túto nespravodlivosť kritizovali mnohí zamestnanci a poukazovali na fakt, že sa tým porušuje aj ústavou zaručené právo na dôstojný život. „Nežeňte nás do ulíc. Tarifné mzdy by sa mali zvyšovať kontinuálne tak, ako rastie minimálna mzda. Žiadame dôstojné ohodnotenie svojej práce,“ zaznelo z úst diskutérov. Jedna účtovníčka upozornila, že pokiaľ by vstúpili účtovníčky, ale aj iní zamestnanci verejného sektora do štrajku, bolo by ohrozené fungovanie štátu a hrozil by kolaps.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #mzda #plat #verejná správa