Roľníci si chcú ľahšie najímať ľudí na sezónne práce

Slovenskí poľnohospodári majú problém s nedostatkom sezónnych pracovníkov najmä v čase, keď sa ošetruje a zberá úroda. Situáciu by mohol zlepšiť inštitút sezónneho zamestnávania, ktorý pripravuje Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) po dohode s Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

10.09.2017 12:29
debata (3)

Sezónni zamestnanci sa najviac využívajú v rastlinnej výrobe. Podľa predsedu Ovocinárskej únie Slovenska Mariána Vargu sú už zadefinované hlavné body inštitútu.

„Potrebujeme maximálne 50 hodín týždenne, 1 600 hodín ročne, po dobu ôsmich mesiacov. Dôležité však je, aby bol tento inštitút platný len pre poľnohospodárstvo. To znamená, že ak sa sezónny pracovník rozhodne odísť napríklad do automobilky, tak ten inštitút a jeho výhody stratí,“ povedal Varga. Na Slovensku je v súčasnosti 6,5 tisíc hektárov sadov a v ovocinárstve sa v rámci sezónnych prác zamestnáva 3,5 tisíc ľudí.

Podľa predsedu SPPK Milana Semančíka by poľnohospodárom výrazne pomohla aj možnosť sezónnych pracovníkov prihlasovať do Sociálnej poisťovne dodatočne. „Chceme vo väčšom rozsahu zamestnávať a vytvárať podmienky aj pre sezónnych pracovníkov. My sa však musíme prispôsobovať počasiu. Často vznikajú situácie, kedy musíme zasiahnuť ihneď a nahnať ľudí do práce. Nie je vždy možné stíhať to, čo od nás legislatíva požaduje a pred nástupom pracovníka prihlásiť,“ uzavrel Semančík.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #poľnohospodárstvo