Matky patria medzi najefektívnejších zamestnancov

Až 85 % žien, bez ohľadu na to, či majú, alebo nemajú deti, si myslí, že matka/rodič s dieťaťom má ťažšiu pozíciu na trhu práce. Podľa odborníkov na ľudské zdroje sú pritom práve matky efektívnejšie ako ich bezdetní kolegovia. Skoro polovica matiek mala po návrate z materskej dovolenky problém získať svoje pôvodné miesto.

03.07.2017 06:00
žena, práca, matka, dieťa Foto:
Ilustračné foto.
debata

Aj muži (70 %) sa domnievajú, že rodič s dieťaťom je pri hľadaní si práce diskriminovaný práve kvôli obavám, že pre rodičovské povinnosti bude jeho neprítomnosť v práci častejšia a dlhodobejšia. Podľa odborníkov ide o mylnú predstavu.

Výsledky prieskumu Poštovej banky poukazujú aj na zmeny v správaní mladých rodín na Slovensku. Popri konzervatívnom modeli, kde muž je hlavne živiteľom rodiny a významnejšie sa nepodieľa na každodennej starostlivosti o deti, je čoraz častejšie viditeľný aj druhý trend. Ten je založený na rovnováhe medzi rodičmi tak po stránke finančného zabezpečenia, ako aj z hľadiska starostlivosti o deti. A aj keď si veľká väčšina žien (73 %) i mužov (68 %) myslí, že na rodičovskej dovolenke by mala byť matka, každý druhý muž by bol ochotný zostať doma s dieťaťom namiesto partnerky. Najčastejším dôvodom, pre ktorý by tak urobili, sú financie – keby mala žena vyšší príjem ako oni. Za vystriedanie sa na rodičovskej dovolenke je tretina Slovákov.

Podľa prieskumu Poštovej banky viac ako 60 % žien považuje materskú dovolenku za prekážku v kariére. Myslí si to aj približne rovnaké množstvo mužov. Asi aj z toho dôvodu nemalé percento opýtaných (32 % mužov, 27 % žien) uprednostňuje kariéru pred rodičovskými povinnosťami. Mnohé spoločnosti však dnes už zavádzajú opatrenia, ktoré zamestnancom uľahčujú skombinovať rodinné a pracovné povinnosti. Pre zamestnávateľov je to nielen nevyhnutné, ale hlavne prínosné. Spokojný rodič = spokojný zamestnanec. „Aj preto je Poštová banka family-friendly. Vďaka benefitom pre matky/rodičov môžu naši zamestnanci ľahšie skĺbiť ,obe povolania‘ bez toho, aby deti doplácali na ich pracovnú zaneprázdnenosť a aby sme my pociťovali ich rodičovskú vyťaženosť. Napríklad raz za štvrťrok poskytujeme voľno pre tehotné ženy a osamelé matky, deň voľna majú rodičia aj počas jarných a letných prázdnin, pri sprevádzaní prváčika do školy, dostávajú aj balíček školských potrieb pre prváčikov, poukážky na MDD, príspevok pri narodení dieťaťa, na začiatku leta organizujeme Family day, kde sú vítané celé rodiny našich zamestnancov,“ zdôrazňuje prednosti pracujúcich matiek Júlia Jurčíková, riaditeľka oddelenia ľudských zdrojov Poštovej banky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #matky #zamestnanie #materská dovolenka #Práca a kariéra