Ako si vybrať brigádu či prvé zamestnanie po škole?

Užívanie zaslúženého oddychu počas leta alebo získavanie potrebných skúsenosti a praxe počas brigády či stáže? Viacerí študenti, vrátane tých v posledných ročníkoch, aktuálne riešia túto dilemu.

28.06.2017 06:00
študenti, práca, brigáda Foto:
Ilustračné foto.
debata

Odborníci v ČSOB uviedli hneď niekoľko dôvodov, prečo je získavanie praxe tou lepšou cestou. Všetky potrebné informácie a pracovné ponuky nájdu študenti aj na webe, ktorý je súčasťou komunikačnej platformy „Nečum a makaj“ pre mladých.

Bez práce je na Slovensku zhruba každý piaty mladý do 25 rokov (22,2 %). Hoci sa situácia v porovnaní s rokom 2015 mierne zlepšila, stále ide o nadpriemer európskej dvadsaťosmičky, ktorý sa vlani pohyboval na úrovni necelých 19 %. „Praktické skúsenosti získané počas stáží alebo študentských brigád hodnotíme z pohľadu zamestnávateľa veľmi pozitívne. Zvyšujú šance uchádzača získať v budúcnosti pracovnú ponuku. Sú pre nás signálom, že už pracoval v reálnom tíme ľudí a stretával sa so skutočnými pracovnými problémami. Ponúka teda viac, ako len teoretické znalosti,“ hovorí Martin Dobiaš, riaditeľ odboru ľudských zdrojov ČSOB.

Pri výbere tej správnej brigády alebo stáže by sa študenti mali zameriavať prioritne na oblasti, ktoré súvisia so zameraním ich štúdia. Pokiaľ študenti chcú aj po škole pracovať vo svojom študijnom odbore, mali by sa už pri výbere brigády alebo stáže zameriavať prioritne na oblasti, ktoré súvisia so zameraním ich štúdia. S cieľom uľahčiť im hľadanie pripravila ČSOB v spolupráci s www.profesia.sk zoznam ponúk brigád, stáží alebo práce pre absolventov, a to nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. To, že sa študentovi hneď nepodarí získať brigádu alebo stáž podľa predstáv, ešte neznamená, že by mal zostať radšej doma. „Hoci na prvý pohľad ešte nejde o „dream job“, aj takáto brigáda môže uľahčiť cestu k nemu. Brigádnik totiž získa potrebné pracovné návyky. Navyše, aj na prvý pohľad nesúvisiaca pracovná náplň ho môže posunúť ďalej. Napríklad brigáda v oblasti podporných a administratívnych prác môže zlepšiť komunikačné a organizačné schopnosti brigádnika. Pri rutinných úlohách sa naučí koncentrovať či dokonca zjednodušovať procesy, ktoré vykonáva," vysvetľuje Dobiaš.

Zdá sa, že dobre napísaný životopis je už samozrejmosťou. Prax, s ktorou sa zamestnávatelia stretávajú, však hovorí niečo iné. Akokoľvek sú skúsenosti a prax dobré, potenciálneho zamestnávateľa odradí, ak uchádzač prípravu životopisu podcení. „V životopise by mal tiež stručne a jasne opísať náplň absolvovaných kurzov alebo doterajších brigád a stáží. Zamestnávateľ uvíta, ak kandidát uvedie predpokladaný dátum ukončenia štúdia. Môže to byť užitočná informácia pre prípad, ak bude chcieť uchádzačovi ponúknuť trvalý pracovný pomer,“ zdôrazňuje Dobiaš.

Ako dodáva na záver, netreba sa báť ani neplatenej stáže, pretože študent sa počas nej môže naučiť viac ako na platenej brigáde. Získa totiž vysoko cenené praktické zručnosti, ale veľa sa naučí aj počas workshopov a vzdelávaní, ktoré organizuje spoločnosť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #študenti #zamestnanie #brigáda #Práca a kariéra