V Brne experimentujú s nekonečnou dovolenkou

Česká IT firma oznámila zamestnancom, že si môžu čerpať nekonečnú dovolenku. Spolieha sa na zodpovednosť svojich pracovníkov.

07.05.2017 13:24
debata (10)

Vybrať ľubovoľné množstvo dovolenky si môžu od tohto roka zamestnanci IT firmy Artin z Brna. Vedenie spoločnosti sa rozhodlo pre experiment, ktorý by mal zvýšiť spokojnosť 150 pracovníkov firmy a byť zaujímavým benefitom v dobe pretlaku dopytu po IT odborníkoch, povedala Andrea Najvárková z personálneho oddelenia. Ľudia si na novinku zatiaľ zvykajú.

"Keď sme to oznámili na spoločných raňajkách, ktoré robíme vo firme raz za mesiac, reakcie ľudí boli skôr rozpačité. Nemali s neobmedzenou dovolenku žiadne skúsenosti a nevedeli, čo si o tom myslieť. Pri individuálnych rozhovoroch však cítim, že sú tým nápadom nadšení, "uviedla Najvárková.

Na jednej strane sa firma spolieha na zodpovednosť ľudí pri práci na projektoch a na zodpovednosť voči ostatným členom svojho tímu, na druhej strane ľudia majú výrazne väčšiu voľnosť pre to, kedy a na ako dlho si berú voľno. Firma nechce od zamestnancov, aby trávili konkrétny čas v práci, dôležité sú výsledky. „Záleží len na dohovore s kolegami a vedúcim tímu,“ povedala Najvárková.

Doteraz mali ľudia vo firme nárok na štyri týždne voľna, čo je tiež minimum, ktoré by si mali vybrať. „Riešili sme, či to nejako zmeniť a čo ľuďom ponúknuť, veľa firiem má päť týždňov. Jeden z majiteľov si prečítal článok o niektorých amerických spoločnostiach, kde neobmedzenú dovolenku majú. Druhému majiteľovi sa to páčilo a rozhodli sa novinku zaviesť,“ opísala Najvárková. Tento rok sa bude skúšať a po vyhodnotení bude buď pokračovať, alebo nie.

Skúsenosti sú zatiaľ nedostatočné, pretože je to ešte len mesiac, keď sa zamestnanci o novinke dozvedeli. "Primárne predpokladáme, že to ľudia využijú napríklad na Vianoce, keď nebudú musieť riešiť, či im zostáva dovolenka, keď budú chcieť odísť na predĺžený víkend alebo dohliadnuť na rekonštrukciu bytu. Ale môže sa stať, že niekto odíde na dva mesiace. Uvidíme, aké budú skúsenosti, "povedala Najvárková.

Neobmedzenú dovolenku si môžu vyberať iba tí, ktorí už vo firme pracujú dlhšie ako jeden rok. „Fluktuácia je v našej firme pomerne malá. Keď sme si robili výskum spokojnosti zamestnancov, na škále od jednej do desať nám vyšlo priemerne 8,5, čo považujeme za veľmi dobré,“ doplnila Najvárková.

Artin sa zaoberá vývojom softvéru, 80 percent práce má na zákazku. Pôsobí tiež v zahraničí, najmä na Slovensku, v Rakúsku, Kanade a Írsku. Podporuje projekt Roboauto, čo je vývoj automaticky riadeného auta. Spoločnosť vznikla v roku 1998 a jej tržby plynule rastú, v roku 2015 dosiahli 179 miliónov korún.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #IT #dovolenka #Česko