Trendom v najlepších firmách je viac voľna a dovolenky

Prístup firiem k zamestnancom a ponuka benefitov sa za posledné roky zásadne zmenili. Kým v roku 2010 slúžili benefity ako nefinančná odmena a okamžité prilepšenie k platu, dnes najlepšie firmy ponúkajú kombináciu zdravých benefitov (vrátane podpory work-life balance) a dlhodobých benefitov, ako je napríklad penzijné sporenie.

28.03.2017 06:00
robota, práca, karimatka, zamestnanie Foto:
Ilustračné foto.
debata

A v dôsledku „boja o zamestnancov“ na trhu práce sa o zdravie a pracovnú pohodu ľudí stará rekordný počet firiem.

Ako vyplýva z výsledkov súťaže Zdravá firma roka, počet firiem, ktoré sa o zamestnancov starajú benefitmi, v porovnaní s minulým rokom narástol o 22 %. Benefity dnes zamestnancom poskytujú nielen veľké, ale aj malé firmy do 50 zamestnancov. Deväť z desiatich firiem, ktoré sa hlásia do súťaže, pritom kombinuje tri druhy výhod: ergonómiu pracovného prostredia (napr. kvalitné stoličky, nastaviteľné stoly, vo výrobe pomôcky, ktoré čo najmenej zaťažujú chrbticu a pod.), zdravý životný štýl a pohybové aktivity a boj proti chorobám (vrátane psychohygieny a programov pre lepší work-life balance).

Napríklad IKEA Jasná zamestnáva fyzioterapeuta, ktorý ľuďom vo výrobe pomáha získať správne návyky v držaní tela pri namáhavých činnostiach. V priestoroch firmy tiež zriadila firemné centrum zdravia s fitnescentrom a telocvičňou, kde organizuje pravidelné cvičenia. Podobné centrum zdravia vrátane rehabilitačných priestorov pre zamestnancov zriadil závod Duslo v Šali. Navyše ako jedna z mála firiem trénuje zamestnancov na biofeedbackovom zariadení, ako zvládať stres v práci aj v osobnom živote.

IKEA Bratislava v záujme zlepšenia work-life balance poskytuje od januára každému zo svojich zamestnancov päť dní dovolenky nad rámec zákonom stanovenej výšky ročnej dovolenky. Pôvodne tento benefit patril zamestnancom po piatich odpracovaných rokoch. „Tento zamestnanecký benefit bol dlho na slovenskom trhu unikátny. Pracovný trh na Slovensku sa však v tomto smere zmenil a dnes ponúka tento benefit veľa spoločností. Keďže vnímame trendy a situáciu na trhu práce, rozhodli sme sa zaviesť päť dní navyše nad rámec zákonom stanovenej dovolenky od úplného začiatku zamestnaneckého pomeru všetkým zamestnancom IKEA na Slovensku,” hovorí Iveta Tomášiková, HR manažérka IKEA Bratislava.

Ako vyzerajú najzaujímavejšie benefity v slovenských firmách

  • Akupunktúra pre zamestnancov
  • Relax zóna, špeciálne prispôsobená pre tehotné ženy
  • Tréning na biofeedbackovom zariadení (na elimináciu stresu)
  • Nácvik relaxačných techník
  • Zabezpečená taxislužba v zimnom období
  • Psychologické poradenstvo pre zamestnancov aj ich rodiny
  • Ekotrhy s ovocím a so zeleninou
  • Smoothie dni
  • Kurzy varenia so šéfkuchármi
  • Zdravé nanuky v lete (z čistého ovocia)
  • Joga a pilates počas pracovnej doby v priestoroch firmy

Podľa výsledkov súťaže Zdravá firma roka.

S work-life balance úzko súvisí aj tzv. prezentizmus (človek so zhoršeným zdravím či psychickými problémami je síce v práci, ale nepodáva plný výkon), ktorý podľa štatistík holandského Trimboos Instituut stojí priemernú firmu až sedem pracovných dní ročne na zamestnanca. „Ak zostane chorý človek doma, stratí firma finančne menej, ako keď je zamestnanec s chorobou v práci. Nehovorím len o zníženej výkonnosti, ale tiež o šírení choroby. Napríklad v prieskume kanadskej poisťovne Canada Life uviedlo až 80 percent ľudí, že sa nakazili v práci. Preto je kľúčové, aby ľudia mohli čerpať platenú krátkodobú práceneschopnosť a firmy ich aktívne podporovali pri zlepšovaní zdravia,“ vysvetľuje kľúčové opatrenia doktor Peter Lipovský, ktorý sa otázke prezentizmu dlhodobo venuje.

Vo výrobných aj v nevýrobných firmách sa v posledných rokoch osvedčili oddychové aktivity, ktoré majú vo firmách na Slovensku rôzne podoby: relax zóny s pohodlnými kreslami, knižnicou a hrami (stolný futbal, hracia konzola), terasy a vonkajšie priestory upravené na oddych, čas na vychádzku so psom, cvičenie jogy či strečing počas pracovnej doby, ako aj flexibilný pracovný čas. Skúsenosti potvrdzujú odporúčania psychológov, že pracovnú výkonnosť môže výrazne zvýšiť už 10-minútový oddych. „Rovnováha vedie ľudí k lepším výkonom, pozitívne ovplyvňuje správanie a zvyšuje koncentráciu, kreativitu aj spoluprácu v tíme. Z mojich skúseností vyplýva, že už desaťminútová zmena prostredia stačí na to, aby človeka doslova naštartovala,“ hovorí pracovná psychologička Eva Klimová.

Vo firmách sa čoraz viac presadzujú dlhodobé benefity aj napriek tomu, že zamestnanci „úžitok z nich“ nevidia okamžite. Napríklad zamestnanci IKEA Group dostávajú každoročne vďaka vernostnému programu Tack! špeciálny príspevok na svoj penzijný účet, a to podľa pravidiel rovnakých pre všetkých. Každý zamestnanec, ktorý pracoval na plný úväzok, získa po piatich odpracovaných rokoch rovnakú sumu, bez ohľadu na organizáciu, pozíciu alebo výšku mzdy. Zamestnanci so zníženým pracovným úväzkom získajú pomernú sumu podľa množstva odpracovaných hodín. „Pomocou programu Tack! máme možnosť ukázať našim zamestnancom, že si vážime ich lojalitu a prínos pri dosahovaní našich úspechov. Tento rok je suma, ktorá poputuje na penzijné účty v IKEA Bratislava, celkovo viac ako 211 000 eur,” hovorí Soňa Knaiflová, riaditeľka obchodného domu IKEA Bratislava.

Firemné benefity dnes neslúžia len na odmeňovanie, ale firmy nimi môžu reálne ovplyvniť zdravie svojich zamestnancov. Zamestnanci trávia v práci tretinu života, preto je kľúčové, ako sa firmy starajú o ich zdravie. Táto starostlivosť je dôležitou súčasťou koordinovanej starostlivosti a snahy zvýšiť nízky priemer zdravých rokov života na Slovensku,“ hovorí Pavol Chovan, riaditeľ úseku získavania klientov Union zdravotnej poisťovne. Dnes v zdravých rokoch života totiž Slovensko zaostáva – ženy aj muži žijú priemerne bez závažnej choroby iba do veku 55 rokov, zatiaľ čo priemer OECD je 63 rokov a v prvej päťke OECD krajín dokonca 70 rokov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #financie #benefity