Pravidlá evidencie na úradoch práce budú prísnejšie

Slovensko po poklese nezamestnanosti na viac ako osemročné minimum sprísni podmienky pre evidenciu ľudí na úradoch práce. Rozhodol o tom v stredu parlament.

23.03.2017 07:30
debata (9)

Opozícia zmeny kritizovala s odôvodnením, že cieľom je len vyradiť nezamestnaných z evidencie a ešte viac tak znížiť mieru nezamestnanosti, ktorá je dlhodobo nad priemerom EÚ. Minister sociálnych vecí Ján Richter to odmietol.

Po podpise zákona prezidentom sa od mája napríklad nebudú môcť zaregistrovať na úradoch práce osoby, ak predtým v krátkej dobe opakovane ukončili pracovný pomer, ktorý im ako nezamestnaným sprostredkoval úrad práce. Toto opatrenie má podľa ministerstva sociálnych vecí zabrániť prípadom, keď nezamestnaní pod hrozbou vyradenia z evidencie prijmú prácu, ale krátko po nástupe do nového zamestnania pracovný pomer ukončia a opäť sa zaevidujú na úrade práce.

Po novom si evidovaní nezamestnaní budú môcť privyrobiť vo firmách nanajvýš 40 dní ročne, čo by malo motivovať ľudí bez práce, aby si našli stálu prácu. Naďalej zostane obmedzená možnosť viac si privyrobiť, hranica sa ale zvýši zo súčasných približne 148 eur mesačne na sumu životného minima, teda približne 198 eur.

"Keď pred tromi rokmi moji kolegovia na úradoch práce museli znášať istú agresivitu nezamestnaných, pretože tí mali záujem pracovať a oni im nemali čo ponúknuť, dnes je situácia úplne odlišná. Rad týchto ľudí (nezamestnaných) je agresívnych preto, že im ponúkajú voľné pracovné miesta a oni hľadajú dôvody je neprijať, "povedal minister Richter.

Nezamestnaní nie sú povinní evidovať sa na úrade práce. Ak tak neurobia, musia si sami platiť zdravotné poistenie minimálne vo výške približne 62 eur mesačne.

Opoziční aj nezaradení poslanci spomínané zmeny označili za opatrenie, ktorými chce vláda umelo znížiť mieru nezamestnanosti. „Návrh má podľa môjho názoru hlavný cieľ vyhnať nezamestnaných z úradov práce tak, aby nám konečne na Slovensku výrazne klesla nezamestnanosť,“ povedal v rozprave exminister sociálnych vecí Jozef Mihál.

Richter oponoval, že oproti jeho predchodcom vo funkcii ministra dochádza k vyradeniu nižšieho počtu z evidencie nezamestnaných z dôvodu, že nespolupracujú. Počet nezamestnaných v uplynulých rokoch však výrazne klesol.

Miera nezamestnanosti na Slovensku vo februári klesla na 8,39 percenta. Hoci nezamestnanosť v krajine je dlhodobo vyšší ako priemer za celú EÚ, podniky na Slovensku sa v poslednom období sťažujú na nedostatok kvalifikovaných pracovníkov a tiež zamestnávajú najviac cudzincov od globálnej ekonomickej krízy.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #Slovensko