Ako a kde hľadať prácu po škole

Ste čerstvý absolvent, ktorý si hľadá prácu? Nedajte sa odradiť hororovými príbehmi o nekonečných neúspešných pohovoroch a odmietaním zo strany personalistov. "Vezmite svoju budúcnosť do vlastných rúk s najmodernejším nástrojom na hľadanie zamestnania aký existuje - internetom, " radí personálna agentúra Grafton Slovakia.

13.03.2017 07:00
euro, absolvent, studium, práca Foto:
Ilustračné foto.
debata

Najpragmatickejším dôvodom na používanie internetu pri hľadaní práce sú nízke vstupné náklady – nie je potrebné investovať do nákupu inzertných periodík, cestovať do agentúr práce, kontrolovať nástenky s inzerátmi, tlačiť životopis a rozosielať ho klasickou poštou. Všetky tieto fázy je možné realizovať cez internet – môžete vyhľadávať pracovné ponuky v pohodlí svojho domova na špecializovaných pracovných portáloch alebo si prezerať kariérne stránky spoločností, pre ktoré by ste chceli pracovať. Prostredníctvom jednoduchého formulára odpovedzte na pracovnú ponuku a pripojte svoj životopis. Ale ktorý kanál ponúka najlepšiu šancu na úspech?

Je dobre známe, že najlepšie miesta nebývajú zverejnené na pracovných portáloch. No aj napriek tomu tento portál pracovných miest v regióne a odbore, v ktorom chcete pracovať, vám pomôže oboznámiť sa s trhom práce. Dozviete sa, ktoré pozície sú najviac žiadané, aké sú obvyklé požiadavky a priemerný nástupný plat.

Môžete sa obrátiť na agentúru, aj keď nemáte konkrétnu predstavu o svojom vysnívanom zamestnaní. Najlepšie však je keď navštevujete webové stránky agentúr pravidelne. Môžete si vytvoriť účet na webovej stránke a zadať kritériá pre požadovanú pozíciu. Agentúra tiež poskytne zadarmo odborné poradenstvo. Po pohovore vás agentúra zaregistruje vo svojej databáze a ponúkne vám pozície na mieru podľa vašich požiadaviek a kvalít. Práca s agentúrou stojí za to, pretože niektorí zamestnávatelia, najmä veľké firmy, hľadajú vhodných kandidátov výhradne prostredníctvom agentúr.

Šťastie praje odvážnym, a tak najväčší extroverti môžu kontaktovať konkrétnu firmu priamo a „ponúknuť sa". Ak tak urobíte, nemusíte odvodiť svoju žiadosť na konkrétnu pracovnú ponuku v sekcii kariéry na internetových stránkach spoločnosti. Prezentujte svoje kvality, priložte ukážky svojej práce a naformulujte, pre ktorú prácu by ste boli najvhodnejší u svojho potenciálneho zamestnávateľa. Budete určite vyčnievať z anonymnej masy uchádzačov o zamestnanie.

Najžiadanejšie profesie

Absolventi, ktorí majú praktické skúsenosti alebo dobré jazykové znalosti, získavajú najvyššie ocenenie zo strany zamestnávateľov.

Najvyšší dopyt je po žiadateľoch o tieto pracovné miesta:

  • Vedec z oblasti informatiky
  • Programátor
  • Vývojár
  • Inžinier
  • Procesný inžinier
  • Vedec z oblasti aplikovaných vied
  • Odborník na logistiku
  • Predajca technických výrobkov
  • Viacjazyčný agent v rámci zdieľaných servisných centier
  • Skúsený obchodný špecialista

Dá sa povedať, že v porovnaní s ekonomickými alebo humanitnými smermi študenti stredných odborných škôl alebo vysokých škôl, ktoré poskytujú vzdelávanie v oblasti IT, moderných technológiách alebo v technických oblastiach, ako je zváranie, elektrotechnika, atď., sú vo výhodnejšej situácii. Každý rok potenciálni zamestnávatelia uchmatnú talentovaných, skúsených študentov, predtým, než absolvujú štúdium. Ostatní sa budú musieť viac snažiť, aby dostali ponuku.

Čo zamestnávatelia hľadajú u absolventov?

  • Jazykové znalosti. Angličtina je základnou požiadavkou; znalosť nemčiny ako druhého jazyka je veľká výhoda.
  • Schopnosť uplatniť teoretické vedomosti v praxi.
  • Praktické skúsenosti.

Zdroj: Grafton Slovakia

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #absolventi #zamestananie #škola #Práca a kariéra