Remeselníkov je málo, žiakov chcú motivovať peniazmi

Ministerstvo školstva chce motivovať žiakov, aby sa hlásili na študijné a učebné odbory, ktorých absolventi sú vyhľadávaní na trhu práce. V spolupráci s rezortom práce, ako aj so stavovskými, s profesijnými a odborovými organizáciami preto pripravilo zoznam študijných a učebných odborov s nedostatočným počtom absolventov pre potreby trhu práce.

07.03.2017 06:00
práca, kariéra, štúdium Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

Žiakom, ktorí sa rozhodnú pre štúdium takýchto študijných a učebných odborov, budú vždy zo štátneho rozpočtu poskytovať motivačné štipendium. Informoval o tom komunikačný odbor ministerstva školstva.

Výška motivačného štipendia je odstupňovaná podľa konkrétne určeného priemerného prospechu žiaka. Študijné a učebné odbory zaradené v zozname budú podľa nariadenia vlády SR tiež zohľadňovať pri rozpise peňazí v rámci normatívneho financovania na žiaka prvého ročníka strednej odbornej školy a jeho nasledujúcich ročníkov a na žiaka strediska praktického vyučovania, ktorý je žiakom prvého ročníka strednej odbornej školy a jeho nasledujúcich ročníkov.

Školy na žiakov v odboroch s nedostatočným počtom absolventov pre potreby trhu práce dostanú zvýšený normatívny príspevok o 10 percent. Rezort školstva vypracoval zároveň aj zoznam študijných a učebných odborov, ktoré sú nad rozsah potrieb trhu práce. Na žiakov študujúcich v týchto odboroch bude normatív o 10 percent nižší. Návrhy zoznamov prerokovala Rada vlády pre odborné vzdelávanie a prípravu.

Nad rozsah potrieb trhu práce sú štyri študijné a učebné odbory, a to odbory životné prostredie, úžitková maľba, produktová tvorba a umelecký stolár. Medzi odbory s nedostatočným počtom absolventov pre potreby trhu práce zaradili 45 odborov. Do tohto zoznamu patria napríklad odbory obrábač kovov, strojný mechanik, elektrotechnika, chemická informatika, obuvník, kamenár, rybár, umeleckoremeselné spracúvanie kovov či biochemik v mliekarskej výrobe, vo výrobe piva a sladu a tiež v liehovarníckej výrobe.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #absolventi #zamestnanie #remeselníci #Práca a kariéra