Zeleň na pracovisku prospieva zamestnancom

Zeleň na pracovisku podľa odborných štúdií zvyšuje motiváciu zamestnancov o osem percent a prináša pocit šťastia a zdravia. Zelené alebo machové steny, sa ako najnovší hit udomácňujú v korporáciách aj v moderných interiéroch. Zeleň totiž pomáha redukovať stres, záťaž a zvyšuje sústredenie v kancelárskych priestoroch či trebárs aj pri počítači v domácnosti.

26.10.2016 06:00
kancelária, zamestnanie, pracovisko, miestnosť,... Foto:
Zelená farba upokojuje nervový systém, znižuje krvný tlak, odstraňuje vyčerpanosť.
debata (1)

„Pri chronickom strese sa zužujú cievy, zvyšuje sa krvný tlak a nervový systém je v napätí. Presne tieto problémy ovplyvňuje zelená farba.  Upokojuje nervový systém, znižuje krvný tlak, odstraňuje vyčerpanosť. Viac ako sto vedeckých štúdií preukázalo, že trávenie času v zelenom prostredí navodzuje relaxáciu a redukuje stres. Ak nie je možné byť v spojení s prírodou, ľudia sa snažia preniesť si kúsok prírody do domácnosti či kancelárie. Prírodné materiály v interiéri môžu aspoň sčasti tento deficit doplniť,“ potvrdzuje psychológ Karol Kováč z Inštitútu stresu. Cieľom biofílie je prepojiť interiér s okolitou prírodou a zlepšiť tak pocit zdravia a duševnej pohody jeho obyvateľov, zamestnancov či zákazníkov. Prírodné prvky v interiéri poskytujú hneď niekoľko benefitov pre ľudský organizmus: znižujú stres, zvyšujú mieru pozitívneho myslenia, zlepšujú koncentráciu, pomáhajú rýchlejšej regenerácii, znižujú krvný tlak, znižujú tep srdca.

Motivácia zamestnancov

Medzi hlavné psychologické benefity prepojenia interiéru s prírodou patrí zníženie stresu, zvýšenie pozornosti a koncentrácie, pocit celkového šťastia a spokojnosti, píše sa v správe spoločnosti Terrapin Bright Green. Biofilický dizajn v pracovnom prostredí prináša vyššiu produktivitu aj vyššiu úroveň pocitu šťastia. „Zo štúdie Humac Sources vyplýva, že zamestnanci, ktorí majú na svojom pracovisku zeleň a denné svetlo, majú o 8 % vyššiu produktivitu práce a o 13 % vyššiu úroveň pocitu zdravia ako tí, ktorí nemajú na pracovisku rastliny. Machové steny nie sú živé, ale majú zachované vlastnosti a pozitívne efekty živých rastlín, aj preto sú vo svete mimoriadne obľúbené,“ vysvetľuje Ing. Katarína Janková zo spoločnosti, ktorá vyrába machové steny na objednávku. Citovaná štúdia zároveň uvádza, že rozdiel v motivácii zamestnancov je 7,3 % v prospech pracoviska so zeleňou, na druhej strane negatívne pocity nudy uviedlo 11,5 % respondentov na pracovisku bez zelene, pričom len 9 % opýtaných v kanceláriách so zeleňou.

Nahradením prírody v pracovnom prostredí sa zaoberala aj štúdia, kde výskumníci porovnávali dve skupiny zamestnancov. Prvú skupinu tvorili zamestnanci v kanceláriách bez okien a druhú zamestnanci, ktorým do kancelárií nainštalovali obrazovky. Boli to „okná“, na ktoré sa premietali prírodné scenérie. Výsledkom bolo, že zamestnanci s výhľadom (aj keď umelým) na prírodu vykazovali lepšiu psychickú pohodu a kognitívne funkcie. Keďže v interiéri väčšina zamestnancov trávi až 90 % času, je veľmi dôležité, aká je v kanceláriách kvalita vzduchu, intenzita hluku a ako na nás prostredie vplýva psychicky. „Spokojnosť, a motivácia zamestnancov patria medzi hlavné témy, ktorým HR oddelenia venujú pozornosť takmer vo všetkých firmách. Dobrou správou je, že firmy mnohými informáciami, čo by mohli zlepšiť, disponujú. Práve preto sme sa rozhodli zorganizovať podujatie, ktoré by prinášalo skúsenosti tak developerov a facility manažérov, ako aj personalistov,“ hovorí Michal Kišša, programový riaditeľ Nadácie Pontis a riaditeľ Business Leaders Forum.

Zdroj: Natural Solutions

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #motivácia #pracovisko #zeleň #Práca a kariéra